Om Mozarteffekten och musikens kraft

28 februari, 2010 kl. 11:44 | Publicerat i Andlighet, klassisk, Kropp & Sinne, Kultur, Musik, Vetenskap | 2 kommentarer
Etiketter: , , , , , , , , , ,

Nedanstående uppsats hittade jag på nätet om musikens kraft och om Mozarteffekten. Mycket intressant tycker jag. Jag tänker att eftersom allt är energi, så är allt vibrerande och dynamiskt. Och att allt som är vibrerande utger en ton. Kanske hela universum är toner i en samstämmig kör på en nivå? Och på en annan nivå har alla toner smält samman till en? Vore inte det en vacker tanke? Enligt hinduismen är Aum universums grundton.

Jag drömmer ofta musik. När jag var i tonåren drömde jag vacker klassisk musik trots att jag aldrig lyssnade på den sortens musik då. Det känns som om hela jag vibrerar i toner, som om jag är musik på en nivå. Och det är nog det vi alla är och ju mer harmonisk vi är, desto vackrare musik utger vi på en nivå av vårt varande. Kanske är det därför man känner sig mer tillfreds med att vara med vissa människor, för att de vibrerar samma musik som jag?

Här kommer ett utdrag om Mozarteffekten i Musikens makt av Johanna Stridh:

Som jag tidigare skrivit har människor i alla tider använt sig av musik för att åstadkomma olika saker, känslor eller andra önskade effekter.

Men det var inte förrän långt in i vår tid som man började undersöka effekterna av musiken och göra efterforskningar.

En fransk läkare vid namn dr Alfred Tomatis undersökte i mitten av 1900-talet ljudets och musikens helande och kreativa kraft och kom fram till häpnadsväckande resultat som har betytt mycket för eftervärldens tankar och forskning om musik. Han var den föste som kunde visa att lyssnandets fysiologi skiljer sig från hörandets. Han har visat genom otaliga undersökningar att Mozarts musik den av de klassiska kompositörernas verk som haft mest effektfull verkan på personers förmåga till slutledning och kommunikation mellan hjärta och hjärna. Enligt Tomatis är det rytmerna, melodierna och de höga frekvenserna i Mozarts musik som stimulerar hjärnans kreativa och motiverande områden. Extra effektfull blir den dessutom med tanke på att hans musik är så ren och enkel. Inte dramatiskt känslosvallande som Beethovens kompositioner, eller invecklad som Bachs många verk. Dr Tomatis menar att Mozart ”har en effekt som påverkar där andra inte gör det. Med mycket få undantag har han en befriande, kurativ, jag vill till och med säga helande kraft som vida överstiger hans föregångares, hans samtidas och hans efterföljares.”

I början av 1990-talet gjordes en undersökning om vad musik skriven av Mozart har för effekt på bland annat vår inlärningsförmåga på University of California. Forskaren Frances H. Rauscher och hennes kollegor gjorde en undersökning där 36 psykologistuderande studenter gjorde ett intelligenstest efter att ha lyssnat på någon musik. De drog då slutsatsen att man genom att lyssna på musik kan förbättra sin rumsliga slutledningsförmåga avsevärt.

Vid ett senare tillfälle gjordes ett nytt experiment där 79 studenter skulle beskriva hur ett abstrakt mönster som liknande ett hopvikt papper skulle se ut då det vecklades ut. I fem dagar fick de göra dessa undersökningar. En grupp fick lyssna på ett Mozartstycke, en fick sitta i tystnad och den tredje gruppen fick lyssna på blandad musik, bland annat dansmusik och en ljudbandsberättelse.

Resultaten visade att alla grupper förbättrat sina resultat från dag till dag. Men gruppen som lyssnat till Mozart förbättrade sina resultat med 62% mot 14% för tystgruppen och 11% för blandgruppen.

Läs mer i Musikens makt och Mozarteffekten av Johanna Stridh.

Det finns en bok också om Musikens kraft och Mozarteffekten. Har själv inte läst den men ska nog göra det faktiskt. Det är alltid roligt att få insikt om nya saker 🙂 genom egna upplevelser eller genom att läsa intressanta böcker som vidgar ens världsbild.

Så här beskrivs boken:

Mozarteffekten : musikens oanade kraft
Musikens oanade kraft att hela kropp och själ

Musik kan påverka humöret och sinnesstämningen. Den kan få dig att känna dig glad, upplivad, energisk, nostalgisk, avslappnad, ja i vissa fall till och med ledsen eller arg. Men musiken kan göra så mycket mer. Det finns krafter i den som många har anat eller upplevt – krafter som faktiskt är väldokumenterade, prövade i experiment och bevisade. Musiken kan få oss att må bättre, såväl fysiskt som mentalt. Vissa ljud, toner och rytmer, klassisk musik, gregoriansk sång samt viss jazz-, new age-, pop- och rockmusik kan stärka intellektet, frigöra kreativiteten och på ett mirakulöst sätt hela kroppen. Detta är vad Don Campbell kallar Mozarteffekten.

I Mozarteffekten redogör Don Campbell på ett lättillgängligt sätt för hur man inom hälso- och sjukvården numera använder musik för att sänka blodtryck, lindra smärta, minska läkemedelsanvändningen, bekämpa cancer samt behandla ångest och psykiska sjukdomar. Oavsett vad du tycker om för slags musik får du här handfasta råd om hur du själv kan använda dig av Mozarteffekten för att förbättra din inlärningsförmåga, bli mer harmonisk och få ett rikare och bättre liv.

Don Campbell är en auktoritet inom området musik och helande. Han har studerat musik för Nadia Boulanger i Frankrike och skrivit ett antal banbrytande böcker om musik och helande. År 1988 grundade han Institute of Music, Healing, Health and Education. Don Campbell är en flitigt anlitad föreläsare vid universitetet samt för företagsledare och sjukvårdspersonal.

Annonser

2 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Lustigt, började just läsa den boken häromdagen – Mozarteffekten/m

    • Kul! 🙂 Berätta gärna lite mer om den sen, vad du tyckte och vad den gav dig. Bara helt kort…


"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.