Om lycka och optimism

7 mars, 2010 kl. 11:50 | Publicerat i Andlighet, Kropp & Sinne, meditation, Vetenskap | Lämna en kommentar
Etiketter: , , , , , , , , , , , ,

Lycka och optimism, hör inte det ihop? Har du någonsin sett en negativ människa som lycklig? I grunden? För vad är lycka egentligen?

Det de flesta av oss tänker på när vi hör ordet lycka är väl minnen av en stark förälskelse, när barnen kom, när vi fick något vi hett efterlängtat, när allt flyter på och går bra, när vi är på en vacker plats och känner oss harmoniska… Men kan inte också dessa saker vändas till något som gör oss olyckliga på ett eller annat sätt? För det är livets dualitet, det som gör oss lyckliga gör oss också olyckliga då det hänger ihop så mycket med våra känslor.

Men vad är sann lycka? Ett högre form av tillstånd som finns i vårt varande när vi är vårt Sanna Jag, hur kan det upplevas? Jag har haft förmånen att få uppleva detta tillstånd, ett rent andligt tillstånd av villkorslös kärlek och lycksalighet. Att vara ett med kosmos och universum. Ett högre andligt tillstånd.

Efter det ter sig den jordiska lyckan som något som kan ge en livsglädje för stunden men som man också vet kommer att bytas ut då det är en känsla, något som är förgängligt. Ett andligt tillstånd däremot är något annat, det finns där som en sång i ens väsen hela tiden. Som hela tiden finns i bakgrunden och som man kan återvända till när känslornas kaos tagit över, man släppt dem och kommit till ett mer fridfullt tillstånd.

Det är just det som kultivering handlar om. Att komma till högre nivåer av sitt varande. Där villkorslös kärlek finns, där tålamod och uthärdande finns, där din innersta goda sanning finns, där medkänslan finns. Det är just det man lär sig som kultiverare, och genom att släppa…

Om du tittar på de saker nedan som leder till lycka så är det just dessa man ofta fokuserar på i sin kultivering. Tacksamhet och att vara nöjd med det man har. Att släppa fasthållanden och lägre negativa mönster och hitta ett positivt, mer harmoniserande sådant.  Tänka gott, handla gott, säga goda saker. Vara lugn i sinnet. Skapa kärleksfulla relationer. Ha tålamod och härda ut när det behövs (en viktig kvalitet för att kunna bevara sin medkänsla och godhet).  Förlåtelse och acceptans. Vara närvarande i nuet. Göra något som är befrämjande för världen och andra levande varelser. Kunna glömma sig själv när det behövs. Se från andras perspektiv. Tänka och vara i det som är en andlig högre verklighet. Meditera (just detta har visat sig stärka vårt lyckocentra i hjärnan) Ta hand om kroppen och vårda den.

Sanning – Medkänsla – Tålamod i sitt dagliga liv.

Allt det här leder till en högre livskvalitet och till en större harmoni med omvärlden. Och det är väl den största gåvan vi som individ kan ge? Men vi måste börja med oss själva, kultivera oss själva. Vi kan i längden inte skylla på andra utan måste ta ansvar för de situationer som uppstår på vår väg. Även om det är svåra saker som händer. Inte se oss som offer utan förlåta, lära och gå vidare. När vi släpper negativitet inom oss själva så kommer medkänslan istället. Till sist. Pröva så får du se 🙂

Tolv vägar till lycka

Det går att lära sig att bli lycklig. Det är vetenskapligt bevisat.

Här är Sonja Lyubomirskys, professor i psykologi vid UCLA i Kalifornien, tolv råd.

1. Uttryck tacksamhet

Du tränar på att vara tacksam för det du har (genom att tala med en närstående om det, genom att tänka på det eller föra dagbok om det), eller talar om för en eller flera personer som du aldrig har tackat ordentligt hur mycket du uppskattar dem och hur tacksam du är gentemot dem.

2. Var optimist

Du för dagbok där du föreställer dig den bästa tänkbara framtid du kan få, eller övar på att se den ljusa sidan av allt som händer.

3. Gör snälla saker

Du gör goda gärningar gentemot vänner eller främlingar, direkt eller anonymt, spontant eller planerat.

4. Sluta grubbla

Du använder olika strategier (till exempel avledande aktiviteter) som går ut på att du ska grubbla mindre och inte jämföra dig så mycket med andra.

5. Vårda relationer

Du väljer en relation som behöver förbättras och lägger ner tid och energi på att läka, odla, bekräfta och njuta av den.

6. Lär dig härda ut

Du tillämpar olika sätt att hantera stressiga, plågsamma eller traumatiska perioder.

7. Lär dig förlåta

Du för dagbok eller skriver ett brev där du anstränger dig för att släppa taget om ilska och bitterhet gentemot människor som sårat dig eller behandlat dig orätt.

8. Sträva efter flow

Du försöker öka antalet upplevelser hemma och på arbetet där du är totalt engagerad i olika utmanande och absorberande aktiviteter.

9. Njut av livet

Du är uppmärksam på nuet och njuter av livets flyktiga glädjeämnen och underverk. Du återupplever dem genom att tänka på dem, genom att skriva eller teckna, eller genom att tala med andra om dem.

10. Sätt upp nya mål

Du väljer en, två eller tre viktiga mål som du upplever som meningsfulla och ägnar tid och kraft att uppnå dem.

11. Utöva andlighet

Du engagerar dig mer i kyrkan, templet eller moskén, eller läser böcker om andliga frågor.

12. Sköt om kroppen

Du ägnar dig åt fysisk aktivitet och meditation. Du ler och skrattar oftare.

via Professorns tolv vägar till lycka – Hälsa – Expressen.se.

Läs mer: http://www.expressen.se/halsa/1.1904529/du-kan-lara-dig-att-bli-lycklig

PS Bara för att något är genetiskt så betyder det inte att det är oöverkomligt. Läs gärna Bruce Liptons bok Tro, dogmer och biologi då det verkligen kan vidga ens vyer. Vetenskapen idag kanske inte har den samlade bilden ännu utan trevar sig fram? Problemet är bara att när de sett elefantens svans så hävdar de ofta envist att de sett hela elefanten 🙂 Lite mer ödmjukhet från forskarnas sida hade nog fört mänskligheten framåt!

Ännu en artikel om lycka: Du kan köpa dig lycklig (om du köper dig upplevelser ;-))

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.