Bemästra konsten att kommunicera

28 mars, 2010 kl. 10:38 | Publicerat i Kropp & Sinne | Lämna en kommentar
Etiketter: , , ,
Kommunikation är viktigt. Hur vi kommunicerar är viktigt.

Jag gick en gång en kurs i fredlig kommunikation som var väldigt givande. Den hölls av  PeaceQuest som främst riktar sig till unga. PeaceQuest lär ut en kommunikationsmodell skapad utifrån Johan Galtungs teorier. Galtung är matematiker och sociolog och grundare av Freds- och konfliktstudier, en kommunikationsmodell i fredlig konflikthantering som även FN använt sig av enligt kursledaren.

Det som jag mest kommer ihåg och lärt mig från kursen är att bara vara tyst och lyssna på den andre och bekräfta det den säger. Förstå och ta in. När man själv är upprörd så ska man exempelvis undvika att säga anklagande saker som: ”Du gör bara så här hela tiden” utan istället säga: ”När du gör så här, så får det mig att känna så här”. Det handlar alltså om att lyssna och tala utifrån medkänsla, förståelse och respekt.

Jag kan verkligen rekommendera en kurs i detta. Detta lär oss att kultivera vårt sinne, våra känslor och vårt tal när vi kommunicerar med andra.

Mer om PeaceQuest

Vi har även Giraffspråket i Sverige, som bygger på samma idéer som jag förstått det.

Citat från hemsidan: ”Vad är giraffspråket? Även känt som Nonviolent Communication eller empatisk kommunikation, handlar detta språk om att vara öppen och om att förstå, både vad man själv egentligen vill och vad andra egentligen vill. Det är ett hjälpmedel både för personlig utveckling liksom för hantering av konflikter som ursprungligen skapades av Marshall Rosenberg.”

Så över till Galtung igen…

Översatt från engelska Wikipedia:

”Även om Galtungs akademiska forskning är klart avsedd att främja fred, så har han skiftat mot mer konkret och konstruktivt fredsmäklande allt eftersom han har blivit äldre. 1993 var han med och grundade ”Transcend – Ett nätverk för fred, utveckling och miljö”, en organisation för konfliktomvandling med fredliga medel. Det finns fyra traditionella men otillfredsställande sätt på vilka konflikter mellan två parter hanteras:

  1. A vinner, B förlorar
  2. B vinner, A förlorar
  3. lösningen blir uppskjuten på grund av att varken A eller B känner sig redo att avsluta konflikten
  4. en förvirrad kompromiss nås, som varken A eller B är nöjd med

Galtung försöker att bryta med dessa fyra otillfredsställande sätt att hantera en konflikt på genom att hitta ett ”femte” sätt, där både A och B känner att de vinner. Metoden kräver också att grundläggande mänskliga behov – som överlevnad, fysiskt välbefinnande, frihet och identitet – respekteras.”

Nedan kommer lite tips från webben som jag översatt.

Bemästra konsten att samtala

Om du behöver förbättra din kommunikationsförmåga så kommer här några tips som kan hjälpa dig att förbättra dina konversationsfärdigheter och förbättra din ”image”.

1. Säg alltid vad du tycker, inte vad du tror andra vill att du ska säga. Särskilt i en yrkesmässig miljö, så kommer du att få positiva svar och reaktioner om du lär dig att uttrycka dina synpunkter och idéer på ett positivt, icke-hotfullt sätt.

Effektiva ledare säger alltid vad de tänker och uttrycker sina idéer fritt. Konsten att samtala bygger på att vara dig själv.

2. Lyssna noga på vad andra säger. Människor tolkar ofta det som sagts av andra på ett sätt som fördunklar deras förmåga att höra vad folk egentligen vill säga.

Genom att ge all din uppmärksamhet åt talaren så kan du höra vad de vill säga dig istället för att du ska höra det du vill höra. Kom ihåg, konsten att samtala omfattar förmågan att lyssna på andra likväl som förmågan att tala effektivt.

3. Utgå alltid från att en talare säger exakt vad den menar. Även om det verkar oklart, försök hitta en mening och ett sammanhang i de ord de säger och ge dem respekt genom att höra vad de vill att du ska höra.

I varje samtal är förmågan att ge respekt lika viktig som mottagandet är. Konsten att samtala är ett givande och tagande mellan parterna, inte en talare och en lyssnare.

4. Konsten att samtala kan delas upp i tre delar.

Den första delen är småpratet. Småpratet dikteras av sociala regler och omfattar artiga hälsningar, frågor om välbefinnande för andra, osv.

Steg två är i slutet av småpratet och går vidare till syftet med samtalet; såsom affärer, utbyte av åsikter och personliga synpunkter.

Utan förmågan att uttrycka dig på ett effektivt sätt så kan konversation lätt glida in i småprat, vilket minskar chansen att det ursprungliga målet för konversationen uppnås.

Den tredje delen av ett samtal är där de olika idéerna och synpunkterna  kopplas samman till ett tillfredsställande avslut för alla parter involverade i konversationen.

Konsten att samtala är en lärd färdighet som är vanlig bland framgångsrika, energiska människor. Om du inte kan uttrycka dig effektivt i olika situationer så kommer du sannolikt att märka att du inte drar till dig uppmärksamhet utan istället kräver den respekt som är skänkt några andra.

via Master the art of conversation.

Avslutar med en kul liten film. Så kan man ju också kommunicera 🙂

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.