Lever på prana – Yogi har inte ätit eller druckit på 70 år

1 maj, 2010 kl. 09:49 | Publicerat i Andlighet, Vetenskap | Lämna en kommentar
Etiketter: , , , , , ,

För oss i väst är detta ett vetenskapligt mirakel, i öst är det inte ovanligt att bara leva på prana om man är en ”riktig” yogi. Den universella livsenergin kallas för prana i Indien och qi i Kina.

Jag vet att det fanns västerlänningar som testade detta på nittio-talet, med bättre och sämre resultat. De jag hörde talas om drack eller tog in små mängder kaffe! och choklad! då de inte var fria från begäret efter detta. Sedan tystnade berättelserna om dem.

Jag hittade faktiskt en artikel från DN, Att leva på luft, från 2009 nu när jag letade efter en bok som jag vet en kvinna, Jasmuheen, skrev om fastemetoden. DN-artikeln är skriven utifrån ett västerländskt perspektiv utifrån skribentens synvinkel, men är ändå intressant trots att han inte är insatt i ämnet som fenomen.

När australiska ”60 minutes” i oktober 1999 utmanade Jasmuheen och lät stänga in henne på ett hotellrum i Brisbane i några dagar, vilket egentligen bara borde ha blivit en intressant omväxling för luftnjutaren, så gick det helt överstyr.

Efter bara 48 timmar kunde teveteamets läkare konstatera att Jasmuheen led av uttorkning och högt blodtryck. Jasmuheen själv förklarade detta med att luften inne på rummet inte var bra så efter tre dagar flyttade teamet henne till en plats uppe i bergen en bra bit från närmaste stad,

Men inte heller det fungerade för Jasmuheen. Efter fyra dagar hade hon tappat sex kilo i vikt och hennes tal började bli allt mer släpigt, pulsen rusade i höjden och när läkaren till sist oroades över att hennes njurar kunde ta permanent skada avbröts filmningen.

Trots att minst tre människor har dött efter att ha läst Jasmuheens böcker och försökt följa sin guru så har författaren själv aldrig velat ta något ansvar för dödsfallen. Istället har hon sagt, när det gäller ett av dödsfallen, att kvinnan ”inte kom från en plats med integritet och inte hade den rätta motivationen”.”

Själv rekommenderar jag inte denna metod med fasta under en längre period då man måste vara en verkligt insatt yogi för att klara av det. I artikeln skrivs det dock om en svenska som verkar ha lyckats med fastan, iallafall under tre månader. Men något botemedel för svälten är det knappast...

Han har inte ätit eller druckit – på 70 år

Expressen

Vilket hälsoknep!

Den indiske yogin Prahlad Jani, 83, har inte ätit eller druckit på 70 år – bara mediterat.

Nu utreder läkare hur det hänger ihop. Indiska militärläkare undersöker med hjälp av indiska motsvarigheten till Totalförsvarets forskningsinstitut hur den 83-årige helige mannen har lyckas hålla sig vid liv enbart genom meditation.

Inga toabesök

Den ytterst magre men till synes vitale yogin Prahlad Jani hävdar att han varken ätit eller druckit på 70 år. Forskargruppens ledare doktor G Ilavazahagan bekräftar att Jani varken ätit, druckit eller behövt gå på toaletten sedan studien inleddes för en vecka sedan.

”Välsignad”

De militära forskarna hoppas få insikter som kan hjälpa de indiska soldaternas möjlighet att överleva under svåra förhållanden. Själv hävdar Jani att hans mirakulösa tillstånd beror på att han som åttaåring välsignades av en hinduisk gudinna.

via Han har inte ätit eller druckit – på 70 år – Hälsa – Expressen

Fler artiklar: Indian Man Lives Seven Decades Without Food or Water

Researchers Find Miracles in Yogi’s Fasting

Senaste nytt om Prahlad Jani:

”Allt är guruns egna påståenden, men vid ett sjukhus i den indiska delstaten Gujarat har man låst in Jani under två veckor, förseglat toaletten och studerat honom genom ett glasfönster och med övervakningskameror. Han tycks ha överlevt –enbart på luft.

När Jani i torsdags släpptes ut från sin isolering var läkarna förbluffade.

– Han är frisk och skarpsinnig. Vad som är verkligt förvånande och som vi inte på något sätt kan förklara är att han varken har urinerat eller avgett avföring. Så vitt jag vet saknar det medicinskt motstycke, säger en av läkarna som undersökt gurun.”

(Aftonbladet)

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.