En oljekatastrof i det tysta

12 juni, 2010 kl. 23:05 | Publicerat i Miljöfrågor, Natur | Lämna en kommentar
Etiketter: , ,

Clas Svahn

//…
Mer olja läcker ut från Nigerdeltas nätverk av terminaler, ledningar, pumpstationer och oljeplattformar varje år än vad som hittills har runnit ut i Mexikanska golfen, konstaterar tidningen. En undersökning gjord av Världsnaturfonden tillsammans med representanter för Nigerias regering 2006 uppskattade att 1,5 miljoner ton olja har runnit ut i deltat de senaste femtio åren.

Siffror från landets regering visar enligt The Guardian på omkring 7.000 läckor mellan 1970 och 2000. Bara under 2009 har oljebolaget Shell erkänt att utsläpp på 14.000 ton kommit från deras verksamhet.

Så sent som den 1 maj i år inträffade en större läcka då en ledning tillhörande ExxonMobile sprang läck och närmare fyra miljoner liter olja rann ut innan ledningen lagades efter en vecka.

– Om samma sak som nu händer i Mexikanska golfen hade hänt i Nigeria, då hade vare sig regeringen eller oljebolaget brytt sig särskilt mycket. Den typen av utsläpp inträffar hela tiden i deltat, säger författaren Ben Ikari till tidningens utsände.

En orsak till den pågående oljekatastrofen är att många ledningar utsätts för illegala intrång. Människor installerar egna kranar för att stjäla olja. En talesman för Shell säger till The Guardian att man hittat 300 illegala kranar på en enda ledning. Andra hade sprängmedel fastsatta på sig.

– Ingen bryr sig om att vår miljö förstörs varje dag. Situationen nu är värre än för 30 år sedan, inget har förändrats. När jag ser vilka insatser som görs i USA för att komma till rätta med utsläppet i Mexikanska golfen, då känner jag sorg. Det de gör i USA eller i Europa är något helt annat än de gör här, säger Ben Ikari med hänvisning till politiker och oljebolag.

Läs mer: En oljekatastrof i det tysta – DN.se

Fler artiklar: The Oil Spills You Never Heard Of – Epoch Times

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.