Gröna blad underverk för hälsan

24 augusti, 2010 kl. 14:00 | Publicerat i Kropp & Sinne, Mat, recept | 4 kommentarer
Etiketter: , , , , , , ,

Ät som en apa och håll dig frisk

Av Anastelle Wieslander

Vi är nästintill identiska genetiskt. Men när det kommer till mat skiljer det ljusår mellan människor och schimpanser. Nya rön tyder dock på att apornas kost kan göra underverk för oss.

Blad, blad och åter blad. Våra nära släktingar schimpansernas kostcirkel består till ungefär hälften av så kallat bladgrönt. Och med tanke på att aporna är betydligt friskare än vi kanske det är dags att snegla på vad de stoppar i sig?

Näringsbrist

Den tanken slogs den amerikanska raw food-gurun Victoria Boutenko av nyligen då hon ville utveckla konceptet med rå mat. Efter att ha gått igenom mängder med forskningsrapporter och studerat schimpanser, vars DNA är identiskt med vårt till ungefär 99 procent, kom Victoria fram till att det som saknas i människans kost är ett stort intag av gröna blad.

– Det är logiskt att vi borde äta liknande mat, säger hon bestämt.

Många näringsexperter som Victoria konsulterat hävdar att människans allt sämre hälsa beror på näringsbrist.

Läs mer: Ät som en apa och håll dig frisk – Hälsa – | Expressen

3 gröna smoothies

Sommarglädje
* Cirka 1 liter
6 persikor (utan kärna)
2 nävar spenatblad
5 dl vatten
Mixa ingredienserna väl.

Fräschingen
* Cirka 1 liter
6–8 blad av roman-sallad
1/2 medelstor honungsmelon
5 dl vatten
Mixa ingredienserna väl.

Igors favorit
* Cirka 1 liter
1/2 bukett spenat
4 äpplen (skalade)
1/2 lime med skal
1 banan
5 dl vatten
Mixa ingredienserna väl.

Recepten är hämtade från boken ”Grönt för livet”, Friendly Fruits,
av Victoria Boutenko.

Tips för dina smoothies

*Förvara kallt

Även om färskt alltid är bäst, kan man förvara den gröna smoothien kallt i upp till tre dagar, vilket kan vara praktiskt på jobbet.

*Variera bladen

Försök att hitta så många olika gröna bladväxter du kan. Om du bara använder samma sort kommer du förmodligen att tröttna.

Här hittar du fler recept: http://www.halsa.se/recept.asp?id=11&receptid=478

Själv äter jag Green Magma ibland, som är ett superfood.

Annonser

4 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Andra halvan av deras kostcirkel innehåller sånt som blandade småkryp och rått kött – de är knappast veganer utan kompletterar med animaliskt protein.

  Dessutom har en chimpans kraftigare tuggapparat och en betydligt större mage än människor – just för att kunna smälta en större mängd råa vegetabilier. Våra kroppar är en anpassning till att vi lärt os tillaga mat och därmed få ut mer näring ur en mindre mängd ituggad råkost.

  • Ja, människan lever ju också på animaliskt protein, de flesta iallafall. Om våra kroppar är anpassade till att få ut mer näring ur en mindre mängd ituggad råkost låter jag vara osagt, men vi är ju iallafall inga apor och våra kroppar ser onekligen annorlunda ut från deras. Det är säkert så att de behöver äta mer än oss.
   Det jag tyckte var intressant är att de som konsekvent inför gröna blad mår så mycket bättre… Den fotosyntetiska processen i de gröna bladen är kanske av stor betydelse för våra kroppar idag, med tanke på alla gifter vi har i vår omgivning som vi inte hade förr. Eskimåerna hade ju inte alls tillgång till nåt sånt förr i tiden men var mycket friska, innan de vita kom, som jag förstått det.

 2. Du nämner eskimåer. I andra sammanhang i hälsokretsar talar man ju ofta om hur nyttig fisk o skaldjur är. Chimpanser äter inte alls fisk o skaldjur, och får rimligen väldigt små mängder ”nyttigt fett”. Det visar väl på att vad man mår bra av för mat inte går att korrelera till hur många procent av generna som är lika?

  F ö verkar det som att skillnaden oss emellan är större om man räknar noga: http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/manniska-och-schimpans-ovantat-olika-1.593445

  Problemet med att äta grönt för oss är väl att vi inte har en magtarmkanal eller flora av mikroorganisamer som behövs för att jäsa det effektivt? Som kons våm eller hästen blindtarm. Våra växtätande apsläktingar har ju också rejäla bukar.

  Många säger ju att det är just att vi äter koncentrerad lättsmält kost i form av tillagad mat resp mycket protein och fett som gjort att vi kunnat utveckla en smal, lätt o svag kropp i kombination med en mycket stor hjärna.

  Hur tänker du att fotosyntesen skulle påverka?

  • Håller med, det går inte alls att relatera till hur många gener som är lika för att jämföra oss. Den uppfattningen får stå för artikelförfattaren och är inte något som jag delar. Jag tror dessutom inte alls på att vi kommer från aporna…
   Vad gäller att äta grönt så tror jag på att människan kan äta både vegetarisk och animalisk kost. Själv hade jag aldrig haft problem med magen då jag levde på vegetarisk mat i ca 30 års tid. Nu äter jag lite fisk och kyckling också, och det är ingen skillnad.

   Det finns så många toerier… Det bästa tycker jag är att äta det man märker man mår bra av och det kan variera från individ till individ.

   Fotosyntesen tror jag är en viktig process i skapandet. Det är också den som skapar klorofyllet som är fullt av nyttigheter och som har en renande effekt. Själv äter jag Green Magma ibland, som är ett superfood.

   Här är lite länkar om fotosyntesens kraft och betydelse:
   Fotosyntesen – den enastående ”näringslivsprocessen” på jorden
   Framtidslösningen: Härma växterna

   Mvh Kristina


"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.