Sverige – Ett inhumant land och samhälle?

18 september, 2010 kl. 11:50 | Publicerat i Kropp & Sinne | 3 kommentarer
Etiketter: , ,

Jag brukar inte bry mig om politik så mycket. Däremot engagerar jag mig i mänskliga rättigheter och när människor, djur och/eller vår miljö behandlas inhumant.

Att sjukförsäkringen reducerats till att inte gälla längre än ett år tycker jag är inhumant. Att människor som uppenbarligen inte längre orkar jobba och tvingas till ett liv i misär, istället för att få ork till att bli frisk, tycker jag är inhumant. När människor som inte längre kan arbeta överhuvudtaget på grund av sjukdom nekas sjukersättning; just det, sjukersättning som ska vara en ersättning enligt sjukförsäkringen som man betalat in till staten ifall man blir arbetsoförmögen, tycker jag är inhumant.

Politikerna skyller på att folk kan trilla mellan paragraferna medan de som arbetar som ombud för dessa paragrafer lyder som viljelösa soldater. Själv skulle jag aldrig ha moral till att utföra dessa order som medför ett sådant lidande för vissa människor. Ett sådant lidande att självmord är enda utvägen. Man måste våga säga ifrån.

Sjukförsäkringen som vi betalar skatt till år efter år har reducerats till ett års sjukskrivning. Sedan ska du ut i arbetslivet hur sjuk du än är. Klarar du inte detta väntar ett liv i ännu mer kamp och lidande. Läs denna skrämmande artikel av en psykiater och kurator på Karolinska, hur det är idag i Sverige. Och detta gäller inte bara cancersjuka.

Cancersjuka tvingas till arbetslöshet och misär

Läkare: Dödssjuka tar sms-lån för att ha råd med medicin

Monika König, psykiater, onkologkliniken
Karolinska universitetssjukhuset
Aina Johnsson, kurator, med.dr, onkologkliniken
Karolinska universitetssjukhuset

Det här är en vädjan i valets sista stund. Oavsett vilken regering som kommer till makten efter valet måste den sätta stopp för den hantering av cancersjuka som nu pågår. Idag kan en cancerdiagnos innebära att du tvingas ut i arbetslöshet och misär. Sjukförsäkringens och a-kassans regler – som ska vara ett stöd och hjälp att komma igen för den som är sjuk och arbetslös – kan få just de följderna.

Som psykiater respektive kurator på Onkologiska kliniken på Karolinska sjukhuset i Stockholm möter vi återkommande patienter som hamnar i denna situation. De tvingas ta privata lån eller SMS-lån för att klara sig och i slutänden kan de tvingas sälja villan eller bostadsrätten och leva i arbetslöshet fram till pensionen. De här människorna borde i stället få ägna all sin kraft åt att bli friska så att de kan komma igen på sitt gamla jobb. Som psykiater respektive disputerad forskare med inriktning på sjukförsäkringssystem vet vi vilka brister den svenska sjukförsäkringen har.

Egentligen är det väldigt enkelt. Den aktiva cancerbehandlingen tar ibland nästan ett år. Sjukdomen i sig innebär en svår påfrestning. Till det kommer behandlingen som innebär utomordentligt tuffa strålbehandlingar och/eller cellgifter. När den är avslutad mår man ofta sämre än när man fick sin cancerdiagnos. Därför krävs en lång tids konvalescens innan man är helt arbetsför.

Ett år är som regel gränsen för hur länge en cancersjuk person får gå sjukskriven och det är här det första problemet infinner sig. Försäkringskassans prövning sker när behandlingen är slutförd, men innan personen är frisk. Det bästa hade naturligtvis varit att personen får gå tillbaka till sitt gamla jobb och allteftersom trappa upp sin arbetstid. Med dagens regler för rätt till sjukskrivning är detta inte en självklarhet.

Läs mer: Cancersjuka tvingas till arbetslöshet och misär | Politik | Debattämnen | Debatt | Aftonbladet

Ännu en skakande berättelse: Sveket

Skarp kritik mot utförsäkringsbeslut – DN

Artikel i SvD där dottern kritiserar svar från Försäkringskassan

Annonser

3 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. SÅ GICK DET TILL PÅ SOSSARNAS TID…

  ********************************************************
  Försäkringskassan och cancersjuka http://alturl.com/ofwu
  ********************************************************
  Mor nekades sjukskrivning vid dotterns självmord http://alturl.com/cvzs
  ********************************************************
  Försäkringskassan drev henne till självmord http://alturl.com/i577
  ********************************************************
  Försäkringskassan får sjuka att ta sitt liv http://alturl.com/r5xa
  ********************************************************
  Från inkompetens i amalgamfrågan till självmord http://alturl.com/3rvr
  ********************************************************
  Folk behandlas som ping-pong-bollar http://alturl.com/e5ru
  ********************************************************

  RÖSTA PÅ ALLIANSEN FÖR ETT BÄTTRE SVERIGE!!!

  RÖSTA PÅ ALLIANSEN FÖR ETT BÄTTRE SVERIGE!!!

  • Att inte bara de nya makthavarna utan också de tidigare voro dåliga, med en inhuman attityd emot individer, gör inte de nyas dålighet bättre. Kommandoran och fattigstugan har aldrig gått ur myndigheternas kultur. Kommunstyrelsers utauktionerande av fattiga, försäkringskassans nya regler.
   En försäkring som har betalats av de som är försäkrade!
   Förmågan och viljan att lägga sig i folks affärer är ganska typiskt för sverige, friare system med oavhängighet är politikerna inte intresserade av. Läkares kompetens tas det ingen hänsyn till om det går att spara pengar.Inhumanismen den nya -ismen i Sverige.

 2. Bara för att något inte var bra förut ursäktar inte att det är värre nu i och med ett års-gränsen för sjukförsäkringen. Hur kan man överhuvudtaget sätta en tidsgräns på ett sjukdomstillstånd? Nu är du inte sjuk längre för nu har det gått ett år… Om man inte kan erkänna och korrigera sina fel så borde man inte sitta på toppen och styra.

  Jag är inte åt vänsterblocket till 🙂 Jag är heller inte åt högerblocket till.

  Det finns inget parti som stämmer överens med mitt ideal – ett som ser till människan och allt skapat som en helhet, någonting att värna om och vara rädd om.

  Ett parti som inte smutskastar andra och som inte sprider lögner. Som har hög moral. (Ordet moral har blivit något fult idag, nästan ett skällsord…) Det är väl isåfall Göran Hägglund som förmedlar en ärlighet och värme… Kd vet jag inte om de varit med i smutskastningen men man kan ju bara hoppas på att ett parti med kristna värderingar lever som de lär.

  Om man ser på rubrikerna i tidningarna så verkar det ha varit mycket pajkastning och lögnspridning partierna sinsemellan. Jag har inte läst artiklarna. Vet av egen erfarenhet att media verkligen kan hitta på rena lögner. Journalister som vinklar saker och ting utifrån egna intressen.

  Jag trodde inte detta kunde förekomma i västlandet, negativ propaganda som smutskastningkampanj, men så är det faktiskt. Det är inte bara i Kina det sker utan även i Sverige. PO är kompis med journalisterna och tidningarna så det går inte att klaga, man får inte gehör för sin sak trots att man kan bevisa svart på vitt att det är lögner som publicerats.

  En dålig moral bland de styrande, hur kan då styret bli? Och samhället är kontentan av alla medborgare som utgör det.

  Det verkar inte lovande det jag ser… Generellt sett… Men det finns ljusglimtar… Människor som tror på något gott och arbetar för det och för världen och människorna på ett bra sätt.

  Jag såg ”Här är ditt liv” med Jan Eliasson som gäst, som arbetat som ordförande för FN:s generalförsamling. Vilken människa! Så otroligt fin och varm människa. Det finns hopp för världen när människor som han är i toppositioner…


"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.