Fredspriset kritiseras av exildissidenter

15 oktober, 2010 kl. 08:07 | Publicerat i förföljelsen av oliktänkande, Gao Zhisheng och andra, Kina, mänskliga rättigheter | Lämna en kommentar
Etiketter: , , , ,

Priset kan spela kommunistpartiet i händerna

Epoch Times Sverige

Årets Fredspris kritiseras från båda flankerna. Den kinesiska kommunistregimen har reagerat med stark censur i Kina, internationella protester och hot mot Norge om försämrade relationer. Det var inte direkt oväntat.

På motsatta sidan står andra kinesiska dissidenter, såsom Wei Jingsheng, bosatt i Nordamerika sedan flera år och känd för att ha krävt demokratisering av Kina redan 1978. Något han satt 18 år i kinesiskt fängelse för. Wei kritiserar Liu för att vara allt för samarbetsvillig med den kinesiska regimen. Detta är kanske mer förvånande.

Även 14 andra exildissidenter har kritiserat att Liu Xiaobo får priset, de menar att han är ovärdig. I ett brev till den norska Nobelkommittén som skickades dagarna före tillkännagivandet kritiserar de valet av Liu Xiaobo som pristagare bland annat på grund av att de anser att han baktalar andra demokratiaktivister, har övergett de förföljda Falun Gong-utövarna och att han är alltför mild mot de kinesiska ledarna, skriver New York Times.

Bland dem som skrivit under brevet finns Zhang Guoting, författare som satt 22 år i kinesiskt fängelse men som numera bor i Danmark. Även Bian Hexiang, New York-baserad medlem av centralkommittén för det kinesiska socialdemokratiska partiet och Lu Decheng som fängslades för att ha kastat färgfyllda ägg på det stora Maoporträttet på Himmelska fridens torg i Peking, och som nu lever i Kanada.

Brevskrivarna menar att det finns andra kineser som är betydligt mer meriterade för att få Nobels fredspris. En sådan är människorättsadvokaten Gao Zhisheng, som har försvarat bland annat förtryckta kristna, Falun Gong-utövare och folk som fått sina bostäder beslagtagna av regimen. Han skickade flera öppna brev till landets högsta ledare för att protestera mot förhållandena. Gao har hållits fängslad i flera omgångar de senaste åren och har vittnat om den omänskliga tortyr han utsatts för.

Liu Xiaobo får priset bland annat för att ha skapat det så kallade demokratiuppropet Charta 08 (som refererar till Charta 77 som förespråkade reformer i det kommunistiska Tjeckoslovakien under 1980-talet). Det ska ha skrivits av samma personer inom det kinesiska kommunistpartiet som tog fram den nuvarande kinesiska konstitutionen. Men de behövde en lämplig dissident för att sprida och ge det trovärdighet. Därför fick Liu Xiaobo slutföra och sätta sitt namn under dokumentet. Det skriver Jiang Pin på webbsajten, China Uncensored.

Syftet med Charta 08 ska enligt Jiang Pins källor ha varit att motverka artikelserien ”Nio kommentarer om kommunistpartiet”, som Epoch Times publicerade 2004, och som bidragit till att en stor mängd kineser tagit avstånd från partiet.

Charta 08 fick några tusental namnunderskrifter via internet, innan det togs ner av regimen. Men många kinesiska demokratiförespråkare var mindre imponerade av manifestet och menade att det var vagt skrivet, utan verkliga krav på att kommunistpartiet lämnar ifrån sig makten. Och utan den förändringen kan ingen betydelsefull förändring ske i Kina, hävdade de.

Det har påståtts att det faktum att Liu fick elva års fängelse är bevis på att han är en äkta demokrati- och människorättkämpe. Mot det talar uppgifter i Jiang Pins artikel på China Uncensored. Fängslandet ska ha varit en del i processen med att ge Liu Xiaobo och Charta 08 så mycket uppmärksamhet som möjligt.

Jiang Pin pratade med en regimföreträdare i början av året, vilken sade att partiet har satsat mycket stora pengar på att se till att Liu Xiaobo får Nobels Fredspris, och orsaken till det ska ha varit: ”Om inte Liu Xiaobo får Nobels fredspris, då kan det [kinesiska kommunistpartiet] inte frige honom!”

Att Liu Xiaobo får fredspriset innebär i så fall att den kinesiska regimen via en omväg räddar sitt eget skinn, genom att begränsa de Nio kommentarernas inflytande i Kina med spridandet av Charta 08, menar Jiang Pin.

via Fredspriset kritiseras av exildissidenter – Epoch Times

Mer om detta: Behind Liu Xiaobo’s Nobel Peace Prize – China Uncensored

För att läsa artiklarna: http://www.epochtimes.se/nio-kommentarer-om-kommunistpartiet.html

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.