Teflon och kroppsstörande kemikalier – det osynliga hotet hemma

20 oktober, 2010 kl. 10:36 | Publicerat i hållbar utveckling, Miljöfrågor, Natur | 1 kommentar
Etiketter: , , , ,

Dags att ta eget ansvar och börja rensa ut därhemma, speciellt om man har barn. Nappflaskor som tillför barn livsfarliga kemikalier, teflon som avger en gas som dödar kanariefåglar när pannorna hettas upp tillräckligt, papperskvitton som ger cancer… listan kan göras lång.

Alarmerande läsning om osynligt miljöhot

Säg ”miljöhot” och de flesta av oss tänker klimatförändringar, oljeutsläpp och sopberg. Men det mest förrädiska hotet av dem alla riktar sig direkt mot våra egna kroppar.

I Förgiftad beskriver Rick Smith och Bruce Lourie, två av Kanadas främsta miljöaktivister, hur vår vardagsmiljö blivit en veritabel giftfälla som riskerar att allvarligt påverka vår hälsa.

Giftiga kemikalier återfinns idag i allt från hygienprodukter, möbler och köksredskap till elektronikvaror, kläder och barnleksaker. Vi får i oss dem genom den mat vi äter, det vatten vi dricker och den luft vi andas.

Från det att vi stiger upp ur sängen och våra skrynkelfria lakan (behandlade med det cancerframkallande ämnet formaldehyd) till dess att vi går och lägger oss efter en filmkväll med mikrade popcorn (vars förpackning på insidan är belagd med en oförstörbar kemikalie som lagras i våra kroppar) exponeras vi för olika gifter. Gifter som bland annat förknippas med bröst- och prostatacancer, hormonella rubbningar, infertilitet, Parkinsons, Alzheimers och diabetes.

Genom att utgå från vår vardagsmiljö redogör författarna för sju av de vanligaste kemikaliegrupperna och deras långsiktiga inverkan på vår hälsa. De beskriver de mäktiga intressen som representeras av kemikalieindustrin och berättar vad vi kan göra för att skydda oss själva och våra barn från att långsamt förgiftas.

Så förgiftas du i hemmet

Av Sara Milstead

Ny bok avslöjar dolda ämnen

De syns inte, men finns nästan överallt. I Arktis isbjörnar, i schampon, i kvitton och inte minst – i våra kroppar. Kemikalier som stör våra hormoner och kopplas ihop med fosterskador, fetma, diabetes och cancer.

I torsdags kom det senaste larmet – svenska kvitton innehåller för höga halter av det giftiga ämnet bisfenol A. Genom att ta i papperna och lägga dem i fickan får vi i oss små, men i längden hälsovådliga, mängder plastkemikalier.

Men det är inte bara i kvitton vi hittar farliga substanser.

– Visste du att en teflonpanna som du glömmer kvar på spisen avger gaser som dödar kanariefåglar? De får inre lungblödningar – teflonförgiftning.

”Kan knappt brytas ner”

Rick Smith är doktor i biologi och kallar sig miljöaktivist. Kanadensaren har precis släppt boken ”Förgiftad” (Forma books), som ska lära oss att hitta dolda giftkällor i hushållet.

Bortsett från bisfenol är teflon ett varumärke som han helst hade velat plocka bort från hyllorna.

– En viktig orsak är att materialet är extremt robust, det kan knappt brytas ner. Teflon samlas på hög i naturen och kan i dag hittas i isbjörnar i Arktis. Ingen expert har hittills kunnat säga när och om ämnet försvinner, säger han.

”Störningar av hjärnan”

Alla kemikalier som Rick Smith vill varna för har en sak gemensamt: De liknar mänskliga hormoner och kan därför ställa till med stor skada i hela kroppen. Särskilt utsatta är barn och gravida.

– Det handlar om störningar av hjärnans utveckling, som minne- och inlärningsfunktioner. Men även diabetes och fetma, säger Christina Rudén, professor i toxikologisk riskbedömning.

Läs mer: Så förgiftas du i hemmet | Medicin | Kropp & hälsa | Aftonbladet

Ämnen du bör undvika (källa – Aftonbladet):

BISFENOL A

Vad: En plastkemikalie som finns i bland ­annat transparenta, ­hårda plastflaskor (som nappflaskor). ­Hittas även i ­plastburkar, plastmuggar, ­kvitton, returflaskor och konservburkar.

Så upptäcker du det: Återvinningssymbolerna – nummer på till exempel nappflaskornas undersida – avslöjar den farliga plasten. Om du hittar en 7:a i en triangel bör du inte använda den till något som har med mat och förtäring att göra. Lär dig den här ramsan utantill: ”4, 5, 1 och 2 – resten giftigt – låt stå”. Återvinningsnummer 4,5,1 och 2 är alltså okej, resten bör du undvika.

Påverkan på kroppen: Ämnet påminner om naturligt östrogen och tros kunna orsaka bröstcancer och störningar i fertiliteten. Gifterna frigörs när plasten upphettas, som vid värmning av välling i micron. I maj i år sa miljö­minister Andreas Carlgren att han önskade ett förbud av kemikalien i just nappflaskor.

Köp i stället: Satsa på glasbehållare. Värm mat på tallrik i micron för att undvika att få i dig plastpartiklar.

TEFLON

Vad: ”A nightmare!” utbrister Rick Smith om materialet som bor i våra stekpannor – bland annat. Teflon är i princip omöjligt att bryta ned i naturen, vilket är orsaken till att det nu hittats i kropparna hos bland annat isbjörnar i Arktis. Ångorna som avges vid kraftig upphettning eller grillning är giftiga.

Så upptäcker du det: Teflon i stekpannor och sockerkaksformar är lätt att känna igen, men kan även finnas i mindre kända former som i läppstift, fodrade pizzakartonger, fläckavvisande medel på soffor och – mer vanligt i Sverige – i vattenavstötande jackor. Inte sällan i varumärken som Canada goose och Gore-tex.

Påverkan i kroppen: En överhettad teflonpanna kan avge cancerogena ångor – även kallat teflonförgiftning. Det finns även studier som tyder på att fertiliteten kan sättas ned hos både män och kvinnor.

Köp i stället: Använd gjutjärnspannor och plåtar i metall så långt det går. Grädda muffins i pappersformar och sockerkaka i vanliga metallformar som du smörjer. Undvik teflon i grillutrustning där temperaturerna blir högre.

TRIKLOSAN

Vad: Ett anti-bakteriellt ämne som finns i krämer, tandkrämer (exempelvis i Colgate), rengöringsartiklar och till och med sandaler.

Så upptäcker du det: Genom att lusläsa innehållsförteckningen. Alla skönhetsprodukter med triklosan ska vara märkta. Observera att även varor utan beskrivningen ”anti-bakteriell” kan ha inslag av ämnet, som exempelvis Gilettes rakgel. Skilj på triklosan och alkoholbaserade artiklar, som inte är skadliga för kroppen.

Påverkan i kroppen: Hormonell i första hand, men kanske orsakas den största skadan genom att bakterier som utsätts för kemikalien utvecklar resistens.

Köp i stället: Produkter ­utan anti-bakteriella egen­skaper, alternativt ­artiklar som är alkoholbaserade.

FTALATER

Vad: En grupp mjukgörande ämnen och några av de vanligaste – och giftigaste – kemikalierna i vårt hem, framför allt i skönhetsprodukter. Det stora problemet för oss är att identifiera i vilka artiklar ftalaterna finns.

Så upptäcker du det: I stort sett omöjligt, om du inte är en expert på att läsa och tolka kemikaliespråk. Vanligaste konserveringsämnet i schampo. Finns i de flesta skönhetsprodukter med stark doft som benämns som ”fragrance”, ”alcoholdenat” eller ”parfym”. ”I dag är det egentligen lättare att leta efter produkter som saluförs som ftalat-fria”, säger Rick Smith.

Påverkan i kroppen: Ftalater är klassade inom EU som ”reproduktionstoxiska” – de stör med andra ord könsutvecklingen och kan leda till fosterskador. Djurstudier pekar på att testiklarnas storlek kan minska vid exponering. Kan även försämra spermiekvaliteten.

Köp i stället: Ftalatfria produkter eller sådana märkta med svanen, bra miljöval eller EU-blomman.

Annonser

1 kommentar »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Teflonbarn har sedan 2008 fått en ny innebörd!


"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.