Sociala och ekologiska konsekvenser av sojaodling i Sydamerika

12 november, 2010 kl. 19:26 | Publicerat i hållbar utveckling, Mat, Miljöfrågor, Samhälle | Lämna en kommentar
Etiketter: , ,

Besprutningen av sojaodlingarna påverkar befolkningen. Här är en baby som fått hudutslag i ansiktet. (Foto: Jorge Galeano)

Maria Hellström
Epoch Times Sverige

I Sydamerika odlas stora arealer med soja. Den mesta sojan exporteras och används som djurfoder i Europa och Kina. Odlingen får konsekvenser för miljön.

– Tidigare var det bara lönsamt att odla soja i södra Brasilien men genom att genmanipulerad soja har utvecklats, kan soja odlas även på andra platser, berättar Jaime Weber.

Weber är agronom i Brasilien och aktiv i det globala nätverket RAPAL. Weber arbetar för att minska användningen av kemiska bekämpningsmedel, för överkonsumtionen av kött i västvärlden får stora konsekvenser för miljön såväl i Sydamerika som i Väst.

Den genmanipulerade sojan, GMO-soja, är resistent mot bekämpningsmedlet glysfosfat vilket gör att man kan bespruta ogräset utan att sojaplantorna dör. Andra bekämpningsmedel som används är parakvat, ett av världens farligaste bekämpningsmedel, som förbjöds i Sverige på 1980-talet.

Efter två till tre år har ogräset blivit resistent mot det bekämpningsmedel som används och man tvingas använda andra sorters bekämpningsmedel eller kombinationer av bekämpningsmedel. Det kommer också nya problem som till exempel svampsjukdomar, och då behöver man bespruta mot det också. Så mängden bekämpningsmedel som används ökar hela tiden, säger Jaime Weber.

Ett annat problem är att sojaodlingarna kryper närmare och närmare inpå byarna och de kan omgärdas helt av odlingar. När odlingarna flygbesprutas besprutas även lokalbefolkningens odlingar, deras byar och floder. Odlingar förstörs och det innebär hälsofara för dem som lever där. Flygbesprutningarna gör att tusentals människor tvingas att flytta in till städerna eftersom de inte kan bo kvar.

Läs mer: Sociala och ekologiska konsekvenser av sojaodling i Sydamerika – Epoch Times

Mer info:
Så ”svenskt” är svenskt kött –  Sydamerikansk soja föder upp grisen – Epoch Times
Varning för soja! – Sveriges konsumenter i samverkan
Storskalig sojaodling ger problem – Naturskyddsföreningen
Sojaprodukternas ohälsosamma negativa inverkan på hälsan genom TVP-soja (Textured Vegetable Protein) och hexan!

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.