Intressant om kost, hälsa och neuropsykiatriska funktionshinder

27 januari, 2011 kl. 17:44 | Publicerat i Barn, Kropp & Sinne, Mat | Lämna en kommentar
Etiketter: , , , , , ,

Belysande och intressanta artiklar om det här med kosten, psyket och vår hälsa.

Läste en gång en mycket intressant biografi som var skriven av en autistisk kvinna som mycket väl kunde beskriva sitt autistiska tillstånd och hennes verklighet från det att hon var barn tills hon var vuxen kvinna. Det var när hon uteslöt gluten och mjölkprodukter som hon märkte en markant skillnad. Jag tror att den heter ”Ingen Ingenstans”, av Donna Williams. Jag lånade den på biblioteket. En mycket berörande och lärorik bok. Kan varmt rekommenderas.

Möt familjen sockerfri

Av Malin Forsberg

För det danska journalistparet Ninka och Morten Mauritson blev jakten på ett botemedel till deras autistiska son också räddningen för äktenskapet.

Genom att byta ut socker, snabbmat och tv- tittande mot hälsosam mat och träning förlorade de tillsammans 50 kilo och fick tillbaka sexlusten.

Journalisterna Ninka-Bernadette Mauritson och Morten Mauritson stressade, levde på skräpmat, bråkade mycket och somnade i varsitt hörn av tv-soffan. Passionen var som bortblåst, liksom energin.

Deras söner Bertram, 11, och Melvin, 8, kunde inte sova om nätterna, led av astma, och drabbades av våldsamma humörsvängningar. Den äldsta sonen som har autism vägrade fysisk kontakt, slogs vilt och var inte mottaglig för pedagogik. Ninka var i upplösningstillstånd och började desperat leta efter alternativ vård som kunde hjälpa hennes son.

Jämför socker med kokain

Det var då hon upptäckte att hälsosam kost fri från gluten och mjölk kunde lindra symptomen hos autistiska barn. Eftersom både hon och hennes man vägde 20 kilo för mycket skulle en ny kosthållning gagna även dem. De hade båda fastnat i ett allvarligt sockerberoende och Ninka menar att de ojämna blodsockernivåerna gjorde dem båda väldigt lättirriterade. Hon jämför socker med kokain och menar att sockerberoendet höll på att knäcka hennes och Mortens relation.
– Jag var deprimerad och hatade mitt liv och min man, säger hon.

”Vi hatade att vara med varandra”

Sagt och gjort. Ninka rensade sakta men säkert skafferierna på vitt mjöl, socker, kakor, vitt ris och konstgjorda livsmedelstillsatser.
Samtidigt föreslog hon att familjen varje dag skulle ha en mobil och tv-fri timme – en så kallad digital detox. För Ninka och Morten som varit vana att umgås med tv:n i mitten var det en svår omställning.
Det var en realitycheck och det var läskigt. Vi upptäckte att vi hatade att vara med varandra.

Familjen fick mer energi

Så småningom märkte Ninka att hela familjen sov bättre och hade mer energi. Pojkarna var lugnare och framför allt Bertrams humörsvängningar förändrades drastiskt. Besvär som eksem och förstoppning var ett minne blott och Morten som hade ätit astmamedicin hela sitt liv klarade sig nu utan läkemedel. De hade då strukit socker, gluten och mjölk ur sin kost och varje dag gick hela familjen ut och sprang en timme.

Läs mer: Möt familjen sockerfri – Hälsa – | Expressen

Jag tror att det här med kosten är mycket viktigt. Läs gärna också nedanstående artikel som även den, men på ett annat sätt, belyser detta med matens innehåll och hur det får återverkningar på vårt psyke.

Adhd /ADD

Här följer en intressant artikel publicerad av Peter Anstrin i Näringsnytt Nr 1 2007.

Hur näringen påverkar vår mentala hälsa

Dagens behandling av mentala besvär består till största delen av psykiatriska droger, antidepressiva SSRI-medel eller antipsykotika. Man utgår från den förhärskande psykiatriska modellen som hävdar att det finns en kemisk obalans av transmittorämnen i hjärnan. En teori som faktiskt inte har något vetenskapligt underlag och som förra året avfärdades av internationellt högt uppsatta psykiatriker med orden:  ”en teori som förmodligen läkemedelsbolagen hittat på”.

Vad kvarstår då inom psykiatrin? Ja, inte mycket. Möjligen elchocker från 1950-talet. Den kognitiva terapin står ju främst psykologerna för. Men det finns ett annat område som förfallit till glömska inom psykiatrin. Hur näringen och maten påverkar vår mentala hälsa.

Läs mer här

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.