Självkontroll viktigt för barn

28 januari, 2011 kl. 10:02 | Publicerat i Barn, Kropp & Sinne | Lämna en kommentar
Etiketter: , , ,

Självkontroll, vad är det? Det är att lära sig att inte följa varje impuls man får. Vad händer om man gör det? Man får problem med sin omgivning och ses som besvärlig helt enkelt. Man ses som en egoistisk typ som bara ska ha sin vilja igenom. Är det inte sådana individer som skapas i curlinggenerationen?

Nedanstående artikel visar vad som kan hända när barn inte får lära sig ta hänsyn, när de får sin vilja igenom hela tiden, när de inte får möta motstånd… I motståndet formas vår karaktär.

Sedan 70-talet har Låt-gå-principen rått. Många av dem som har vuxit upp sedan dess har själva svårt att se denna problematik och vad det kan innebära för ett barns karaktär då de själva är fast i systemet och inte vet av något annat. Se bara på hur skolan utvecklats! En pennalism utan dess like har fått breda ut sig med en social miljö bland barnen som aldrig skulle ha godkänts på en arbetsplats.

Barn behöver normer, de behöver möta motstånd, de behöver lära sig tålamod genom att vänta på något och de behöver ha det tråkigt ibland. De behöver inte få sin tid fylld med allehanda saker hela tiden. Vi behöver ge dem utrymme att bara vara och låta tankarna komma och gå, se och reflektera.

Vi behöver ge barnen frihet under ansvar genom att sätta upp rimliga gränser beroende på ålder och mognad, leda dem kärleksfullt genom livet och lära dem lösa konflikter genom konstruktiva dialoger, lära dem hur att möta motgångar och lära dem tålamod och hänsyn. Vi behöver lära dem medkänsla genom att lära dem se saker från andras perspektiv och genom att tala om och visa förståelse. Barn lär av hur och vad vi gör, kom ihåg det!

Barn behöver en strukturerad kärleksfull tillvaro, det gör dem trygga.

Av TT

Barn som inte får lära sig att kontrollera sina impulser riskerar att drabbas av många problem som vuxna, enligt en ny studie.

Långtidsstudien av 1 000 barn från Nya Zeeland visar anmärkningsvärda resultat.

Barnen följdes från tre års ålder ända tills de fyllt 32 år. Redan när barnen var små fanns tydliga tecken på vilka som långt senare skulle komma att få det kämpigt i vuxen ålder. Samma treåringar som inte klarade av att vänta på sin tur, som inte kunde hantera när de blev frustrerade eller som hade svårt att koncentrera sig på en uppgift var också de som många år senare i högre grad än andra drabbades av så vitt skilda problem som sexuellt överförbara sjukdomar, högt kolesterolvärde, övervikt och högt blodtryck, visar studien. Den presenteras i den internationella vetenskapliga tidskriften Proceedings of the National Academy of Sciences (Pnas).

Social kompetens

Impulsiviteten och oförmågan till långsiktigt tänkande ledde också i vuxen ålder ofta till ekonomiska bekymmer som exempelvis kreditkortsskulder. Barn med dålig självkontroll var även överrepresenterade bland dem som senare blev ensamstående föräldrar, dömdes för olika brott eller blev beroende av tobak, alkohol eller andra droger.

– Problematiken blir värre med åren. I vårt moderna samhälle är det av oerhört central vikt att vara socialt kompetent, man måste kunna känna av vad andra tänker och känner. Klarar man inte det kan det i värsta fall gå rejält utför, man blir marginaliserad och hamnar i utanförskap, säger Staffan Jansson, professor och barnläkare.

Risken är också stor att problemen går i arv till nästa generation. Det positiva är att utvecklingen går att vända. Om problemen upptäcks i tid är det möjligt för föräldrar och lärare att med hjälp av social och emotionell träning få barnen att lära sig självkontroll.

– Generellt kan man säga att de här barnen mår bra av att få en strukturerad värld omkring sig, säger Staffan Janson.

Läs mer: Självkontroll viktig för barn – Hälsa – Hälsotips | Expressen

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.