Kinesiska legender: Nu Wa – människornas skapare

4 mars, 2011 kl. 21:00 | Publicerat i Andlighet, Kina, Kinesisk kultur | Lämna en kommentar
Etiketter: , ,

David Wu & Barbro Plogander
Epoch Times

Av alla forntidens legender i Kina är det den om hur gudinnan Nu Wa skapade människan som är den mest spridda. Det kinesiska folket är alla hennes ättlingar.

När Nu Wa skulle skapa det kinesiska folket använde hon lera för att göra de mänskliga figurerna. Det var ingen lätt uppgift för när hon tittade på den första satsen med figurer såg hon att de inte hade blivit som hon tänkt sig. Hennes figurer hade blivit som marionettdockor, utan liv, tankar eller rörelseförmåga.

Nu Wa var inte nöjd med sitt arbete. Men så blåste hon med sin magiska andedräkt över lerfigurerna och gav dem på så sätt en själ. De blev alla omedelbart förvandlade till levande mänskliga varelser.

Nu blev det ändå inte bra, för dessa människor hade ingen erfarenhet av någonting. De hade ingen visdom och inte någon som helst uthållighet när det skedde nya förändringar.

Därför betedde de sig helt galet eftersom de inte kunde kontrollera sina känslor och inte förstod det som hände runt omkring dem. De hade inte heller något logiskt sinne och var inte kapabla att utveckla någon ideologi.

Det visade sig också att de hade mycket lätt för att dö. När en sats av Nu Was skapelser, Nious, dog måste hon göra en ny sats. Det här kompletteringsarbetet var tråkigt och tog aldrig slut.

Nu Wa fick göra några förändringar. Hon gav en del visdom till människorna och så skapade hon musikinstrument åt dem. På så sätt kom sången och dansen att utvecklas via musiken.

Det visade sig att sjunga och dansa var ett bra sätt för människorna att uttrycka sina känslor på. Ända sedan dess lät de kinesiska människorna kulturen styra och berika sina liv.

Problemet med att människor dog och att Nu Wa var tvungen att göra nya lerfigurer om och om igen måste lösas ansåg hon. Det måste bli ett system där nya människor tog över efter att de gamla hade dött.

Nu Wa grundade därför ett giftemålssystem där en manlig och en kvinnlig Nious levde samman och födde upp den nya generationen.

Gradvis började människorna förstå att de måste fostras, disciplinera sig och lära sig att hantera sin omvärld. Mänsklighetens historia, kultur och andra aspekter av mänskligheten började utvecklas och spreds undan för undan.

Gradvis blev det enkla livet rikare och livets mening förvandlades från något ihåligt till en civilisation.

I Väst finns liknande historier. Det står i första Moseboken att Gud formade en människa av jorden och blåste liv in i dess näsborrar. Adam var den första människan och Eva skapades av ett av hans revben.

Så österländska och västerländska legender säger samma sak: att människan skapades av en Gud.

via Nu Wa – människornas skapare – Epoch Times

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.