Vår bräckliga värld, vår konsumtion och hållbar utveckling

17 mars, 2011 kl. 08:43 | Publicerat i hållbar utveckling, Miljöfrågor | Lämna en kommentar
Etiketter: , ,

"Hållbar utveckling När vi talar om ett långsiktigt hållbart samhälle eller begreppet hållbar utveckling innebär det att ekonomisk utveckling, social välfärd och sammanhållning förenas med en god miljö."

Jag röstade en gång i tiden ”Nej till kärnkraft”, vi var många som röstade nej, men vad hjälper det när vår livsstil och våra konsumtionsvanor är så energislukande? En del av de nya plattTV:arna drar enormt mycket el t ex. Vi shoppar och shoppar teknik, prylar och kläder som bara den; allt är energikrävande. Vi i väst konsumerar tre!! planeter på grund av vår livsstil, och ”tillväxt” är alla vad politikerna pratar om när det kommer till ekonomi. Det är vad vårt ekonomiska system är baserat på.

Så vad händer? Politikerna måste se till att energi finns till detta, dels på grund av ”tillväxten” och dels på grund av jobben. Så då fattas det galna beslut om att pressa kärnkraftverk från 1975 till sitt yttersta för att klämma ut mer el av dem, och vi är alla lyckligt omedvetna om riskerna och om besluten.

Saker som händer mörkas dessutom. En vän till mig påminde mig om vad som hände på 80-talet då, citat: ”bl.a DN avslöjade att SKI blev lurade av förfalskade röntgenbilder från Oskarshamnsverkets nödkylsystem. Man visade bara bilder på de hela detaljerna och gömde undan bilder som visade sprickor och övriga brister. Ja, man t.o.m. gjorde dubletter av de perfekta bilderna och döpte om dem så att de skulle föreställa reaktordelar som egentligen var trasiga.”

Enligt samme vän så är, citat: ”Det enklaste och snabbaste alternativet är att SPARA EL. Använda lock på kastruller, bara köra full tvätt- och diskmaskin, släcka lampor i de rum man inte vistas i, skippa Stand By-funktionen på tv och stereo, o.s.v. Beräkningar som gjorts visar att vi rakt av skulle kunna spara drygt 10% av vår elförbrukning på detta sätt, dvs minst en av våra 10 kärnreaktorer, som tillsammans levererar ca 50 % av Sveriges elkraft. Om dessutom industrin drar igång sparprogram skulle sparprocenten minst kunna öka till det dubbla, dvs 20%. Så vad väntar vi på egentligen?”

Men detta räcker inte anser jag, vi måste även ändra våra konsumtionsvanor och få en ny inriktning vad gäller energiförsörjning, och människor måste få kunskap och motivation till att vilja denna förändring. Alla varor som produceras borde ha en märkning: ”Hållbar Utveckling”.

Kommer det att behövas en större katastrof för att vi ska kunna ta de besluten och den vägen? Är det bara genom kriser som människan väljer att förändras?

Vad är Hållbar Utveckling? Information från Wikipedia

Sustainable_Development

Our Approach to Sustainable Development

”Det kan utvecklas mycket mörka scenarier”

– Det som nu sker i Japan ställer hela frågan om kärnkraftens säkerhet i fokus i världen och självklart för oss i Sverige, sade Carlgren.

Strålsäkerhetsmyndigheten har fått nya uppdrag med anledning av den japanska tragedin och Carlgren vill se en genomlysning av det svenska säkerhetsarbetet inom kärnkraftsindustrin.

– De har fått ett utvidgat uppdrag. Nu ska de gå igenom vad som har skett i Japan och se vad vi kan lära av det. Klarar våra kärnkraftverk att elförsörjningen slås ut på ett liknande sätt till exempel? De måste se över hur de står emot eventuella kriser, säger han.

Även om vågorna runt landets kuster inte är tsunamihöga vill Carlgren ha utrett hur reaktorerna i Oskarshamn, Forsmark och Ringhals skulle klara översvämningar.

Samlad bedömning

Efter händelserna i Forsmark 2006, då verket ställdes under särskild tillsyn under lång tid, och senare incidenter på Ringhals gör Strålsäkerhetsmyndigheten en samlad utvärdering av säkerhetsarbetet inom kärnkraftsindustrin. Man ska också bedöma förutsättningarna att driva reaktorerna under längre tid med bibehållen säkerhet.

Det arbetet ska redovisas till regeringen i oktober 2012.

Man har också bett det internationella atomenergiorganet IAEA att granska det svenska regelverket för säkerhet och strålskydd.

– Vi ska se till att vi blir kollade av andra, säger Andreas Carlgren.

Läs mer: ”Det kan utvecklas mycket mörka scenarier”

Tage Danielssons berömda sannolikhetsmonolog från 1979.

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.