Inte född under lycklig stjärna – präglar också vuxenlivet

25 mars, 2011 kl. 21:07 | Publicerat i Barn, Kropp & Sinne, Vetenskap | Lämna en kommentar
Etiketter: , , ,

Susanne Larsson
Epoch Times

Alla barn har inte förmånen att växa upp på livets solsida. Social utsatthet, psykisk och fysisk ohälsa i barndomen följer ofta med ända upp i vuxenlivet, visar en ny rapport från IFAU.

Enligt IFAU är sambandet mellan föräldrars och barns förvärvsinkomster inte lika starkt i Sverige som i många andra länder. Familjebakgrunden har dock betydelse.

– I dagens Sverige finns tydliga samband mellan familjebakgrund och risken för att vara socialt utsatt även som ung vuxen, säger Anna Sjögren, en av rapportförfattarna, i ett pressmeddelande.

IFAU (Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering) har granskat data på alla personer som är födda 1985 och var boende i Sverige 2007.

Resultatet visar att barn till föräldrar som är socialbidragstagare och lågutbildade oftare har låga meritvärden i grundskolan och klarar sällan av gymnasiet. Vid 22 års ålder saknar de också oftare inkomst helt och blir också oftare själva socialbidragstagare senare i livet.

Även när det gäller hälsan så riskerar barn till socialbidragstagare och separerade föräldrar att må sämre både fysiskt och psykiskt. Det ökar i sin tur risken för dåliga skolresultat och social utsatthet senare i livet.

Rapporten visar, i motsats till internationella studier, att även kortare sjukdomsperioder under uppväxten kan medföra negativa konsekvenser.

– Det är inte nödvändigtvis socialbidragstagandet eller separationen i sig som orsakar barnets sämre hälsa, betonar Anna Sjögren. Dessa kan istället vara symptom på något annat problem i familjen som har negativa följder för barnen.

Det är viktigt att de utsatta barnen får tidig hjälp av BVC, förskola och skolan.

– Insatser i tidig ålder är viktiga, säger Anna Sjögren. Internationell litteratur visar att åtgärder innan 8–10 års ålder påverkar hur barns kognitiva förmåga utvecklas. Men även social kompetens, självdisciplin och motivation är viktiga för framtida utfall och mycket tyder på att barn kan träna dessa även längre upp i åldrarna.

via Inte född under lycklig stjärna – präglar också vuxenlivet – Epoch Times

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.