Ultraljudsundersökningar med förnuft

20 april, 2011 kl. 17:57 | Publicerat i Barn, Kropp & Sinne | Lämna en kommentar
Etiketter: , ,

Eva Sagerfors
Epoch Times

Ultraljud i fosterdiagnostiken har många fördelar, men det finns också skäl till försiktighet då man inte till fullo känner till vilka skadliga effekter det kan ha. På senare år har tekniken utvecklats till att kunna visa bilder på foster i både 3D och 4D rörliga 3D-bilder, vilket ökat efterfrågan på souvenirbilder.

Strålsäkerhetsmyndigheten rekommenderar blivande föräldrar att endast göra ultraljudsundersökningar om det finns en medicinsk nytta större än de förutsägbara riskerna.

Ultraljudsteknik för fosterdiagnostik introducerades i Sverige på 70-talet. Ljudvågor med en frekvens högre än 20 kHz kallas ultraljud. Det är högre än vad det mänskliga örat kan uppfatta. Ljudet studsar när det når ett nytt material och man mäter tiden för ljudet att komma tillbaka. På så vis kan en bild skapas av hur vävnaderna ser ut.

Ultraljud kan bara användas för att avbilda sådant som innehåller vatten. Ett foster, där skelettet ännu inte har förbenats, kan också ses .

I Sverige erbjuds
gravida kvinnor en rutinmässig ultraljudsundersökning, vanligtvis i graviditetsvecka 17-19. Vid denna undersökning vill man se hur många foster som finns i magen. Man gör en bedömning av graviditetslängden och man vill också upptäcka eventuella avvikelser hos fostret. Undersökningen är frivillig men ungefär 97 procent genomgår den.

En fyrabarnsmamma berättade att de avstått från ultraljudsundersökningen för flera av barnen. Det första barnet hade reagerat med oroliga rörelser i samband med undersökningen och därför valde föräldrarna att tacka nej till ultraljud vid nästa graviditet.

Generellt betraktas metoden som ofarlig och eftersom den inte innebär något ingrepp är den tacksam att använda, men om ultraljudet används fel kan det ge en skadlig uppvärmning av cellerna.

Då den moderna ultraljudsutrustningen kan ge ljudvågor med tio gånger högre energier än tidigare är säkerhetsaspekten viktig, liksom att man gör studier för att få mer kunskap om hur barnet påverkas.

Studier har gjorts där man följt upp barn som undersökts med ultraljud under fostertiden. Man har inte hittat någon påverkan på födelsevikten, den fortsatta tillväxten eller på syn, hörsel, motorik eller språkutveckling.

Flera studier har dock kunnat se ett samband mellan ultraljudsexponering i fosterlivet och vänsterhänthet. Att vara vänsterhänt är knappast ett hälsoproblem, men upptäckten kan tyda på att den växande hjärnan påverkas av ultraljudet och att det får kvarstående effekter.

Läs mer: Ultraljudsundersökningar med förnuft – Epoch Times

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.