Shen Yun: En karriär vänds från misströstan till det gudomliga

21 april, 2011 kl. 18:10 | Publicerat i Kinesisk kultur, Kropp & Sinne, Shen Yun | Lämna en kommentar
Etiketter: , , , ,

Xia Mozhu
Epoch Times

Efter att Shen Yun Performing Arts International Company hade avslutat sin sjunde föreställning i Melbourne, Australien gick det att få en intervju med Gu Yun, solistdansare.

Just nedkommen från scenen sade han:

– Det bästa jag har fått från Shen Yun är den andliga inspirationen och en höjning som artist.

Gu började dansa som barn.

– Jag flyttade till Peking för att lära mig professionell dans när jag var 14 och när jag var 20 blev jag antagen till The Beijing Academy of Dance där jag specialiserade mig på klassisk kinesisk dans.

På kort tid gjorde Gu häpnadsväckande framsteg. Han vann första pris i triodans i Kinas mest prestigefulla danstävling, The Peach & Plum Cup, år 2003. Året därpå vann han det eftertraktade priset Teachers’ Award i samma tävling. Han vann också första pris i triodans i Pekings åttonde årliga dansturnering och första pris i klassen solistdansare vid Shandongprovinsens femte årliga danstävling. Gu vann också första pris vid Kinas inledande kollegiala danstävling och fick en utmärkelse i koreografi vid Shandongprovinsens danstävling.

Men all denna framgång kom inte utan ett pris.

– Eftersom jag hade skadat ryggen trodde jag faktiskt att jag skulle behöva ta farväl till att uppträda på scenen och skulle behöva lämna artistbranschen.

Han mindes de gråa dagarna och sade:

– Jag blev skadad i college i Peking och jag kände att jag borde säga farväl till uppträdanden.

Entusiasmen för klassisk kinesisk dans dog inte ut trots att hans scenkarriär fått ett slut. Han kom till Los Angeles, USA 2009 för att undervisa i klassisk kinesisk dans på en dansskola.

– Jag hörde att det var inne med klassisk kinesisk dans i USA på den tiden, men jag visste inte att det var på grund av Shen Yun. Shen Yuns föreställningar får dansintresserade över hela världen att bli entusiastiska över klassisk kinesisk dans och de vill lära sig det. Jag ville helt enkelt puffa för vad jag hade lärt mig, till världen. Det var min målsättning när jag kom till USA.

Efter att ha arbetat som danslärare i en månad fick Gu höra att New Tang Dynasty Television anordnade en internationell danstävling i klassisk kinesisk dans. Han blev intresserad och ämnade att delta. Oturligt nog hade anmälningsdatumet passerat. Men han hade turen att få veta mer om Shen Yun och såg en föreställning med dem.

– När jag såg Shen Yuns föreställning första gången tyckte jag att det var helt otroligt att det kunde finnas en sådan grupp och ett sådant stort artistkompani som visade den traditionella kinesiska kulturen genom den artistiska formen av klassisk kinesisk dans i USA och i världen.

Föreställningen förändrade Gus artistliv fullständigt. Han tog det han anser vara sitt livs mest avgörande och mest beslutsamma framåtkliv och gick med i danskompaniet.

– Shen Yun Performing Arts återupplivar traditionell kinesisk kultur under sådana rena, medkännande och vackra former. Det berörde mig verkligen så jag bestämde mig för att börja hos dem, sade han.

– När jag började dansa med dem kände jag verkligen en skillnad, någonting som liknar en sublimering. Min önskan och de ideal jag hade när jag kom till USA fick en andlig höjning efter att jag började i Shen Yun.

– Jag kommer ihåg att jag skadade ryggen igen när jag gjorde ett hopp på en repetition. Jag kunde inte röra mig alls så jag fick hålla mig borta från scenen. För dansare i allmänhet, inklusive mig själv förr, skulle jag behövt vara sängliggande i en vecka eller längre. Emellertid, med Shen Yun känner man en andlig energi som är mycket kraftfull. Jag tänkte att jag var ok i det ögonblicket och jag ville fortsätta dansa på scenen. Fast det gjorde lite ont, återhämtade jag mig efter dansen och kunde vara med på föreställningen nästa dag. Det är mirakulöst, men det hände verkligen!

– Varje år turnerar Shen Yun Performing Arts världen över. Under ett halvår ger vart och ett av de tre kompanierna över hundra föreställningar. En sådan enorm mängd träning och den intensiteten av föreställningar skulle vara omöjlig för det genomsnittliga artistkompaniet. Om man inte har den andliga strävan och stödet är det verkligen omöjligt att uppnå det. Det beror på det andliga engagemanget. Shen Yun kan genomföra det eftersom det handlar om andlig nivå, sade Gu.

På frågan om han inte blir trött som dansare, svarade Gu:

– Jag skulle luras om jag sa att jag inte blir trött. Ibland känner jag mig trött.

Sedan log han och sade:

– Jag kan känna att det är helt omöjligt att göra ett hopp. Det känns som att jag inte kan genomföra alla moment, men när det är dags att framträda och jag står vid sidan av scenen känner jag mig i det ögonblicket som en helt annorlunda person. När jag dansar på scenen känns det verkligen som att jag får hjälp från en gudomlig kraft.

Läs mer: En karriär vänds från misströstan till det gudomliga Del 1 – Epoch Times


Klicka på bilden för att komma till hemsidan för denna video.

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.