Sverige saknar oberoende organ för mänskliga rättigheter

21 april, 2011 kl. 18:05 | Publicerat i mänskliga rättigheter | Lämna en kommentar
Etiketter:

Barbro Plogander
Epoch Times

I december 2009 beslutade regeringen att utvärdera den nationella handlingsplanen för mänskliga rättigheter som existerade mellan 2006-2009. Utredare blev Hans Ytterberg som i måndags överlämnade utredningen till integrationsminister Erik Ullenhag.

Utredningen ”Samlat, genomtänkt och uthålligt?” går igenom handlingsplanens 135 åtgärder samt ger rekommendationer för det fortsatta arbetet med mänskliga rättigheter.

För att komma till rätta med de allvarligaste problemen måste regeringen se till att ha en tydlig och gemensam ståndpunkt när det gäller mänskliga rättigheter (MR), något som saknades i den gamla handlingsplanen, menar utredaren.

– Man måste dessutom från regeringens sida ”tala med en tunga”, det vill säga ha samma budskap internt i Regeringskansliet som man har i internationella sammanhang. Så är det inte alltid i dag, säger Hans Ytterberg i en intervju på regeringens hemsida.

Sverige har varit pådrivande för att andra länder ska inrätta oberoende MR-organ, men Sverige saknar själv en sådan myndighet. Ytterberg anser att det är en brist att vårt land inte har någon som kan ta ett samlat grepp och som kan undersöka och rapportera om MR-situationen i Sverige.

Utredaren menar också att kommuner och landsting inte riktigt vet vad som förväntas av dem och detsamma gäller andra myndigheter.

Läs mer: Sverige saknar oberoende organ för mänskliga rättigheter – Epoch Times

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.