Funderingar efter att ha tittat på ”De tre kungadömena”

22 april, 2011 kl. 11:19 | Publicerat i Kinesisk kultur, Shen Yun | Lämna en kommentar
Etiketter: , ,

Av: YUE HUANG
Violinist i Shen Yun’s New York Company Orchestra

Under vår turné i Nordamerika har vi tillbringat större delen av vår tid på turnébussen, förutom alla vistelser på hotell och teatrar. Under senare tid har vi i bussen tittat en hel del på den kinesiska tv-dramatiseringen av Romansen om de tre kungadömena. Romanen är en krönika av berättelser om många hjältar där alla kämpar om att få kontroll över Mittens rike, där var och en besitter stora förmågor och drivs av lika stora ambitioner.

Min favoritkaraktär är Liu Bei i brödraskapet i de blommande persikoträdens trädgård. Han är en man med principer. Jag läste en gång detta uttalande: ”En person är alltid fri att ändra sin hållning, men måste förbli beslutsam i sina principer.” Liu Bei har mycket ädla principer. Hans välvilja och rättfärdighet vann folkets hjärta och hjälpte Handynastin att blomstra. När Cao Cao planerade att invadera provinsen Xu blev alla angränsande krigsherrar angelägna om att skydda sig själva. Ingen var villig att komma till Tao Qians, domaren av Xus hjälp. Krigsherrarna såg apatiskt på, alla fulla av tomt prat och en önskan om att undvika ansvar.

Endast Liu Bei föreslog att de skulle hjälpa Tao Qian. Han sade ”Tao har alltid varit lojal och rättfärdig. Cao Cao drar en orättvis fördel av att attackera Tao när han är nere för räkning. I denna turbulenta tid så avgör militär makt vem som har herraväldet, men i slutändan så är det den som vinner folkets hjärtan som kommer att lyckas att förena landet.” I orostider valde Liu Bei att offra sina egna styrkor för att stödja de härskare han ansåg dygdiga. Liu Bei stod alltid fast vid sina principer. Han var fast besluten att stödja en ädel ledare och var inte rädd att gå emot Cao Cao. I mina ögon är Liu Bei en sann hjälte.

Detta får mig att fundera. Om jag skulle jämföra musikens område med ett slagfält, vilken typ av musiker skulle då stå med slutsegern?

Kanske detta beror på varje persons definition av ”seger”. Personligen tycker jag segern skulle gå till en vars musik är behagfull för både kropp och sinne, är full av hopp och kan inspirera människor att göra gott. I traditionell kinesisk kultur är det mycket noga med musikens formaliteter: de gamla kineserna ansåg att musiken hade till uppgift att främja ens själ, höja ens natur och forma ens karaktär. Genom musiken hoppades de forntida människorna kunna uppnå den högsta graden av harmoni med naturen.

En beundransvärd konstnär måste ha en karaktär värd beundran. Cellisten Yo-Yo Ma har sagt att hans största inspirationskälla är den världsberömde cellisten Pablo Casals. Casals har sagt: ”Jag är först och främst en människa, sedan musiker och efter det en cellist.” Yo-Yo Mas mamma Marina Lu sade i en intervju med The New Epoch Weekly, ”Hans (Yo-Yo Mas) vänlighet och uppriktighet är mycket viktigare för mig än hans framgång som cellist.”

Marina Lu berättade en historia om Yo-Yo Ma under hans tid vid Harvard University. Yo-Yo märkte att en afroamerikansk tjej som bodde i samma sovsalsbyggnad aldrig åt frukost. En dag köpte han frukost till henne och hängde den i en plastpåse på hennes dörrhandtag. Med den bifogade han följande kommentar: ”Att äta frukost är bra för din kropp.” Nästa dag skrev den unga damen en lapp som svar: ”Tack, pappa Yo-Yo!” Lu sade att Yo-Yo Ma behandlade alla på detta vänliga sätt, oavsett nationalitet eller ras.

Hon berättade om en annan incident under den förre kinesiske ledaren Jiang Zemins besök i Amerika. President Clinton hade bjudit in Yo-Yo Ma till Vita husets reception som anordnats för att hedra Jiangs besök. Yo-Yo Ma var placerad bredvid Jiang på banketten. Under middagen kommenterade han hur Jiang och kommunistpartiet hanterade situationen i Tibet. Jiang blev mycket förargad och sade inte ett ord.

Marina Lu sade att den här händelsen gjorde Jiang fientligt inställd gentemot Yo-Yo Ma. Han blev svartlistad av Kinesiska kommunistpartiet och tilläts inte uppträda i Kina under ganska många år. ”Men folket gillar honom. De gillade hans musik och ville att han skulle återvända för att ge en konsert… Han visste mycket väl att Jiang ogillade att höra den typen av kritik, men det gjorde honom inte rädd. Han vågar göra saker som detta; han vågar säga sanningen och jag beundrar honom för det. Även om Jiang Zemin inte gillade Yo-Yo, så gjorde folket det. Han är inte politisk. Det är människorna han bryr sig om, han är mycket godhjärtad.”

Därför så tror jag att man måste vara välvillig och visa alla kärlek och godhet för att bli en framstående musiker och en ”segrare” på musikens slagfält. Den konstnärlige ledaren för Shen Yun sade en gång till oss, ”Om en person som lever i denna världen kan göra några bra saker för mänskligheten, då är hela hans liv meningsfullt och värdefullt.”

En konstnärs väg är krävande och konkurrensen är stenhård, men om han kan skriva in livets principer djupt i sitt hjärta så kommer den här artisten aldrig på glid eller förlorar sin kurs.

Människor rörs ofta till tårar när de ser vår föreställning. Många i publiken säger att den är bortom en effektfull konstnärlig prestation; varje program är fyllt med djup inre mening och en kraftfull energi som inspirerar människor att komma vidare. Ofta under pausen, eller efter föreställningen, kommer folk ner till orkesterdiket för att prata med oss och överösa oss med beröm för föreställningen.

Den store kinesiske filosofen Lao Tzu sade: ”Mästaren tävlar inte, och är obestridlig.” Alla i Shen Yun arbetar outtröttligt, inte för ekonomisk vinning eller för sitt personliga ryktes skull, utan för att de verkligen vill dela traditionell kinesisk kultur med publiken. Detta är en mycket ädlare önskan. Det är en evig och odödlig strävan.

via Funderingar efter att ha tittat på ”De tre kungadömena” – Shen Yun Performing Arts

….

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.