Ozonhålet har stor påverkan på klimatförändringarna

26 april, 2011 kl. 21:46 | Publicerat i hållbar utveckling, Miljöfrågor, Natur, Vetenskap | Lämna en kommentar
Etiketter: , , ,

Cassie Ryan
Epoch Times

NASA har släppt bilden som visar tjockleken på ozonskiktet över södra halvklotet 2008. "Detta är det största ozonhålet på södra halvklotet vi någonsin observerats, och det är nästan det djupaste, sade Richard McPeter, forskningsledare på Earth Probe (EP) Total Ozone Mapping Spectrometer (TOMS) . (Foto: AFP/Nasa)

Ozonhålet över Antarktis har kunnat kopplas till klimatförändringarna på hela södra halvklotet, från sydpolen till ekvatorn, enligt en studie som publicerades i tidskriften Science den 22 april.

Ozonlagret absorberar skadlig ultraviolett strålning från solen och skyddar jordytan nedanför. Sedan 1960-talet har kemikalier som kolfluorkarboner (så kallade freoner, CFC) från sprayburkar, skadat ozonlagret och skapat ett hål ovanför Antarktis, något som först observerades på 1980-talet.

Genom att jämföra två oberoende klimatmodeller har forskarna upptäckt att ozonhålet påverkar mönstret i nederbörden över hela södra halvklotet.

”Det är helt otroligt att ozonhålet,
som är beläget så högt upp i atmosfären över Antarktis, kan ha en inverkan hela vägen till tropikerna och påverka nederbörden där – det är precis som en dominoeffekt”, sade författaren Sarah Kang, doktor och forskare vid institutionen för tillämpad fysik och tillämpad matematik på Columbia University, i ett pressmeddelande.

Enligt forskarna måste internationella överenskommelser kring mildrandet av klimatförändringarna ta hänsyn till ozon lika väl som till kol.

”Ozonhålet nämns inte ens i sammanfattningen för beslutsfattare i senaste rapporten från FN:s klimatpanel”, sade medförfattaren Lorenzo Polvani, också på Columbia University, och forskare på Lamont-Doherty Earth Observatory.

”Vi visar i den här studien att det har en stor och långtgående effekt. Ozonhålet har en stor roll i klimatsystemet!”, tillade Polvani. ”Detta skulle kunna vara en avgörande faktor.”

Ozonförtunning har reducerats till stor del genom att stoppa produktionen av freoner globalt via Montrealprotokollet från 1989 och hålet förväntas bli stängt i mitten av 2000-talet. Emellertid säger forskarna att hålet under mellantiden har bidragit till klimatförändringarna.

”Problemet med ozonhålet har betraktats som löst men vi märker nu att det har varit orsaken till en stor del av den klimatförändring som observerats”, sade Polvani.

“Vi vill verkligen veta om och hur stängningen av ozonhålet kommer att påverka detta”, sade Kang.

I en färsk rapport från FN:s internationella meteorologiska organisation, WMO, har forskare från den internationella organisationen upptäckt att ozonet över norra polcirkeln har under den gångna vintern upplevt sin största minskning hittills. Freoner i atmosfären har ansetts bära skulden för minskningen av ozonet.

via Ozonhålet har stor påverkan på klimatförändringarna – Epoch Times

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.