Nackbrott gav mystiska upplevelser

27 april, 2011 kl. 16:30 | Publicerat i Andlighet, Kropp & Sinne, Vetenskap | Lämna en kommentar
Etiketter: , , , ,

Bröt nacken och fick extrema EEG-värden
Jaget – var är du?

Av Agneta Lagercrantz

BRUTEN NACKE. Han kunde inte prata med någon om hur han kände andras känslor eller gick ut och in i tid och rum. När ett test visade att hans hjärnvågor var extrema, bestämde sig Christer Perfjell för att få världens främsta forskare till Sverige för att diskutera medvetandet. Nästa vecka är de på plats i Stockholm.

[—]

För sina läkare berättade han att han kunde känna andras känslor. Att han i förväg kunde förnimma, tydligt, situationer som skulle hända. Småsaker, visserligen, men ibland var det som att han fångade dem – han gör en gest i luften – ”så här”.

– Neurologer och psykiatrer slog inte bort det. De tyckte det var spännande och sa att det inte hade med skadan att göra.

För att komma ur det trauma han upplevt som ”vårdpaket på Sahlgrenska” provade Christer i juli 2007 hypnos. Plötsligt var han på en annan plats, vilket i och för sig är vitsen: Vägen till djupavslappning går genom att i fantasin förflytta sig till en rofylld miljö. Men efter hypnosen kunde han när som helst vara där, eller i två världar på en gång, ”som om jag använde någon annans ögon och tittade ut”.

– Det var helt sjukt. I början undrade jag ju om jag var knäpp. Det ser ut som en dröm, skillnaden är att då kan man efteråt tänka ”oj, vad verkligt det var” och så vet man att det varit en dröm. Här vet jag att det inte är det, för det är nästan mer verkligt än att sitta här. Jag var chockad.

Fortfarande kan man få putta på honom, berättar han: ”Christer, psst! Hallå, kom tillbaka!”

– När jag är ”där”, vad nu ”där” är, så … Det är ett fantastiskt ställe, må jag säga. Så rofyllt, kärleksfullt, vänligt, omvårdande – allt det som vi alla önskar att livet skulle vara, jämt. Jag gråter nästan när jag måste därifrån. Det är görfräckt. Görhärligt.

Men det var inte bara härligt när det började. Christer hittade ingen som förstod vad han pratade om: att håren kunde resa sig i nacken, kroppen kännas som mycket större och saker i ett rum framstå som i ett vitt ljus. Energier, påstod några. Men när han googlade fick han bara fram ”flumflumpersoner”.

– Folk därute söker likasinnade. De börjar lyssna, men så kommer en massa hokus pokus, säger han och backar med hela kroppen bara han pratar om det.

– Jag vill inte ha den där ”så här är det”-mentaliteten. Många i den branschen är så fixerade vid sin egen sanning. Jag är naturvetare i botten och ville få grepp om det. Jag hittade inget ordentligt förrän i USA 2009.

[—]

I San Francisco pågick den sommaren en konferens om medvetandet. En av föredragshållarna, neurologen Dean Radin, lät Christer delta i ett meditationsförsök med EEG. ”Resultatet var så kaotiskt att vi undrade om vi skulle ringa 911 omedelbart”, kommenterade Dr Radin och berättade att han först trodde Christers EEG-kurvor visade ett epileptiskt anfall.

Dr Radin hade bara sett så extremt snabba och stora gammavågor på hög frekvens på tibetanska munkar som mediterat i åratal och som därmed kan försätta sig i djupa meditativa tillstånd.

Psykologisk salong

De båda intervjuade här på sidan, entreprenören Christer Perfjell och leg psykoterapeuten Anna Gerge, ingår i samtalspanelen när Idagsidan håller Psykologisk salong torsdag 28 april på Stadsbiblioteket i Stockholm. De ska tillsammans med KTH-forskaren Mikael Djurfeldt mötas kring temat: Vad är medvetandet? Hur skapas det?

Christer upplever ovanliga tillstånd men har inget svar. Anna vet att hypnos på något sätt rör sig i medevetandeströmmarna. Mikael söker svar också i datorerna. Samtalsledare: Idagsidans Agneta Lagercrantz. Rotundan 19.00. Fritt inträde.

– – –
Läs mer om konferensen Toward a Science of Consciousness (TSC).

Läs mer: Bröt nacken och fick extrema EEG-värden | SvD

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.