Dagens tankar – Kulturens högre mening

28 april, 2011 kl. 10:55 | Publicerat i Andlighet, dagens tankar, Kropp & Sinne, Kultur, Shen Yun | Lämna en kommentar
Etiketter: , , ,

Det har blivit många inlägg i år om Shen Yun Performing Arts uppträdanden i Stockholm. Dels för att de har varit här i fyra dagar, dels för visa upp dem och att de gör en annorlunda, fantastiskt vacker show med djup och dels för att ni som inte såg dem i år kanske prioriterar att se dem nästa år, om de kommer tillbaka.

För det kan man aldrig veta, Stockholm är en liten stad jämfört med städerna ute i Europa. I år gavs möjligheten att få se dem hela fyra gånger i Stockholm på grund av det stora intresse som finns i Sverige och på grund av att turnéplanen för Europa medgav detta. Shen Yun har tre turnerande dans- och musikkompanier ute i världen; i Europa, Amerika och Asien. De fyller sina arenor och uppskattas av många.

Kulturlivet har utarmats tycker jag. Det är ofta mörkt och dystert det som visas upp i form av dans och annat. Hörde från en kulturarbetare att i operor så har man inte längre vackra kostymer utan köper kläder på second-hand då det inte finns pengar till vackra kläder längre! En annan sak vi inte tänker på är att biljettpriserna i Sverige är subventionerade genom bidrag från staten. Annars hade biljetterna kostat så mycket mer.

Själv går jag sällan och ser något längre då det inte finns så mycket som lyfter upp – det verkar vara mer en form av terapi eller provokation som gäller inom kulturlivet. Ser jag något så är det klassisk balett eller om jag hittar någon konstutställning med välgjorda akvareller, eller annan vacker konst. Vackert gjorda filmer med budskap kommer också emellanåt. Konserter med harmonisk klassisk musik utförda av duktiga musiker. En  bok, skriven med ett vackert poetiskt språk. Vackra berörande foton… Ibland tipsar jag om det jag hittar här på bloggen.

Kulturen har vi som föda för själen. Den ska förmedla skönhet och koppla oss till en djupare del av vårt väsen, tycker jag. Förmedla harmoni, kärlek och goda budskap som får oss att vilja tänka gott och göra gott i världen, för andra och för oss själva. Få oss att se större sammanhang och föra oss ut ur inskränkta tankebanor och lyfta oss till högre världar. Det är kultur för mig 🙂

Och det stannar kvar inom en som en skatt att tänka på och komma ihåg, som ett minne av en vackert skimrande pärla eller klart lysande diamant inom en. Som alla kärleks- och skönhetsupplever kan vara i olika former; ett djupare förbund med tillvaron och oss själva.

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.