Kinesisk fisk drunknar i antibiotika

30 april, 2011 kl. 08:34 | Publicerat i Kina, Kropp & Sinne, Mat, Miljöfrågor, Natur | Lämna en kommentar
Etiketter: , , , , ,

Jing Jin
Epoch Times

En reservoar bakom Zhangs hus i Guizhouprovinsen ”brukade vara så klar att vi kunde se botten”, sade Zhang i en intervju med Epoch Times. Den var hela byns källa till dricksvatten.

Men när reservoaren hyrdes ut till fiskodlare förvandlades den till rena gifttippen. Enligt Zhang använde de massor av urea (urinämnen), djurgödsel och antibiotika för att maximera sina vinster genom att odla mycket mer fisk än vad omgivningen naturligt klarade av. Man brydde sig inte det minsta om konsekvenserna.

Liknande händelser äger rum över hela Kina, enligt artiklar i kinesisk media på senare tid, och historier som Epoch Times samlat in.

– För att öka fiskskörden sade vår chef till oss att lägga stora mängder gödning i sjön varje vecka. Det klara vattnet blev snabbt grönt på grund av överproduktionen av alger och plankton, berättade Long, som är fiskodlare i staden Chengdu.

Förutom gödning sade Long att det är vanligt i Kina att man använder stora mängder antibiotika i djuruppfödning, särskilt fiskodling. Det sparar ägaren pengar, men fisken blir sjuk.

Kina är världens största tillverkare och exportör av antibiotika.
– Det tillverkas mer än 200 000 ton, det är en gammal siffra. Antibiotikaproduktionen i Kina växer snabbt. Jag befarar att den är uppe i en årlig produktion på 400 000 ton nu, sade Ying Xitang, VD för Beijing Kemei East Asia Biotechnology till Modern Life Daily.

Professor Xiao Yonghong, som är chef för ett nätverk för övervakning av antibiotikaresistens, menar att andra farliga tillsatser i maten i Kina, som klenbuterol, bara påverkar en liten grupp människor, men att missbruket av antibiotika kan ha en global påverkan.

Läs mer: Kinesisk fisk drunknar i antibiotika – Epoch Times

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.