Samband mellan mammans kost under graviditeten och barnfetma

2 maj, 2011 kl. 09:59 | Publicerat i Barn, Kropp & Sinne, Vetenskap | Lämna en kommentar
Etiketter: , , ,

Susanne Larsson
Epoch Times

Den mat som mamman äter under graviditeten kan påverka barnets DNA och öka risken för fetma, enligt en ny internationell studie som publicerats i den amerikanska tidskriften Diabetes.

Enligt studien ska forskare vid University of Southampton och även från Nya Zeeland och Singapore, för första gången ha sett att mammans diet under graviditeten påverkar barnets risk för framtida fetma genom förändringar i funktionen hos DNA.

Processen, som kallas epigenetisk förändring, kan leda till att barnet producerar mer fett. Den effekten verkar oberoende av hur tjock eller smal modern är och barnets vikt vid födseln.

Epigenetik handlar om forskning i hur olika faktorer, exempelvis miljöpåverkan programmerar cellerna i arvsmassan, DNA, i kroppen. Forskarna såg ett det fanns ett samband mellan kolhydratrik kost under graviditeten och epigenetiska förändringar.

-Vi har visat för första gången att mottagligheten för fetma inte bara kan tillskrivas en kombination av våra gener och vår livsstil, utan också kan utlösas av påverkan på barnets utveckling i livmodern, inklusive det som mamman ätit. Mammans näringsintag under graviditeten kan orsaka betydande epigenetiska förändringar som bidrar till att hennes barn riskerar fetma i barndomen, säger Keith Godfrey, professor i epidemiologi och mänsklig utveckling vid universitetet i Southampton och ledare för studien, i ett pressmeddelande.

Läs mer: Samband mellan mammans kost under graviditeten och barnfetma – Epoch Times

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.