NASA-sond bekräftar de viktigaste förutsägelserna i Einsteins relativitetsteori

11 maj, 2011 kl. 21:53 | Publicerat i Vetenskap | Lämna en kommentar
Etiketter: ,

Andres Cordova
Epoch Times

Forskare från NASA och Stanford University bevisade nyligen att rymdtiden påverkas av närvaron och rotationen hos gravitationella kroppar såsom planeter och stjärnor. De här fenomenen förutsades av Einsteins relativitetsteori och kallas för geodetisk effekt respektive ‘frame dragging’.

Forskarna lyckades genomföra experimentet med hjälp av en maskin som kallas ”Gravity Probe B”, som enligt Stanfords pressmeddelande tog 52 år att utforma, konstruera och distribuera. ”Fyra ultraprecisa gyroskop inrymda i en satellit” användes vid beräkningarna.

Stanfords pressmeddelande beskriver experimentet vidare: ”Om gravitationen inte påverkade rymd och tid skulle Gravity Probe B:s gyroskop för alltid peka i samma riktning i sin omloppsbana. Men som en bekräftelse på Einsteins allmänna relativitetsteori noterar gyroskopen mätbara, små förändringar i deras rotationsriktning, som om de drogs av jordens gravitation.”

”Föreställ er jorden som om den vore indränkt i honung”, sade Stanfordfysikern Francis Everitt, chefsutredare för Gravity Probe B, i pressmeddelandet. ”När planeten roterade runt sin axel och kretsade runt solen skulle honungen runt den vrida sig och virvla runt, och det är samma sak med rymd och tid.”

De här upptäckterna kanske får forskarna att lite mindre skeptiskt tänka i riktning mot möjligheterna till tidsresor, speciellt tidsresor till framtiden.

Läs mer: NASA-sond bekräftar de viktigaste förutsägelserna i Einsteins relativitetsteori – Epoch Times

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.