Vår energiförsörjning tål att tänkas över…

13 maj, 2011 kl. 13:15 | Publicerat i hållbar utveckling, Miljöfrågor, Teknik, Vetenskap | Lämna en kommentar
Etiketter: , , ,

Kanske får kärnkraftolyckorna oss att omprioritera energifrågan ? Jag har faktiskt inte tänkt på den här aspekten med el förut, men när jag såg artikeln så fick den mig att tänka till.

Vilken energikälla kommer i framtiden att rädda oss ur detta dilemma vi befinner oss i?

Vår överdrivna konsumtion är mycket energikrävande. Jag tror att vi kommer att få tänka över dessa frågor i framtiden…
……….

”Lägg ner satsningen på elbilar” | Brännpunkt | SvD

Av PÄR GRANSTEDT

Regeringens miljöbilssatsning blir allt mer inriktad på elbilar. Det är mycket olyckligt. En elektrifiering av transportsektorn är sannolikt en teknologisk och miljöpolitisk återvändsgränd, skriver Pär Granstedt, fd riksdagsman och energipolitiker för Centerpartiet.

Elektricitet är inte en energikälla utan en energibärare. Dess miljöeffekter beror på hur den produceras. I princip finns det två sätt. Den ena är att ta vara på naturlig rörelseenergi som vattenkraft och vindkraft. Elproduktion är det mest effektiva sättet vi känner för att ta vara på sådan energi. Det andra huvudalternativet är att producera el från bränsle. Gemensam för de olika tekniker som finns för detta är en låg verkningsgrad, oftast omkring 30 procent, medan resten av primärenergin avgår i värme, som ofta inte tas till vara. Detta gäller oavsett om energikällan är olja, kol, naturgas, träbränsle eller kärnkraft.

Eftersom el är en energibärare som är beroende av ett ständigt flöde av elektronen, lämpar det sig bäst för anläggningar som kan var permanent anslutna till ett elnät. Batterilösningar innebär ytterligare omvandlingar som leder till ytterligare försämrad verkningsgrad. Allt detta gör att det är svårt att se elbiiar som ett alternativ i en strävan att effektivisera energianvändningen.

Situationen kan komma att förändas om det blir ett omfattande genombrott för mycket storskalig elproduktion med solceller. Men i dag är vi långt ifrån att ens kunna bedöma den framtida potentialen för detta.

En ökad elanvändning måste i dag tillgodoses genom en ökad produktion i koleldade kondenskraftverk. Därav konstaterandet att de faktiska utsläppen av klimatgaser från elbilar är cirka tre gånger större än från motsvarande dieselbilar. I ett kort perspektiv är alltså en satsning på elbilar direkt miljöskadligt.

Läs mer: ”Lägg ner satsningen på elbilar” | Brännpunkt | SvD

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.