Om Kongo, våra mobiler och miljöförstöring i Kina

27 maj, 2011 kl. 08:24 | Publicerat i Barn, Kina, Kropp & Sinne, Mat, Miljöfrågor | Lämna en kommentar
Etiketter: , , , , , ,

När jag läser den här artikeln så kommer jag att tänka på xxx antal saker… Hur snabbt det kan gå att förgifta oss människor och utplåna oss med hjälp av girighet, omdömeslöshet och respektlöshet inför allt levande. Sedan tänker jag på maten som exporteras och som framställts i dessa miljöföroreningar i Kina.

En annan sak som kommer upp i mitt sinne är ett TV-program som jag såg (Vetenskapens Värld?) om mineraler och om att de håller på att ta slut. Fosfor t ex som används som gödning och som är väldigt viktigt för våra jordar, men programmet tog även upp ett mindre känt mineral (som jag tyvärr inte kommer ihåg namnet på, men jag antar att det är kobolt eller koltan) som behövs i produktionen för datorer och mobiler.

Kina sitter på den största tillgången när det gäller detta mineral, även Afrika, vilket väl är största orsaken till att Kina har börjat exploatera där; tillgången på viktiga mineraler. Afrika är egentligen en rik kontinent då den har stora naturtillgångar men befolkningen är för fattig för att kunna utvinna dessa, och det är just det som framtidens konflikter kommer att handla om; tillgång på viktiga mineraler och råoljan.

I Kongo så har detta redan börjat; väpnade konflikter och annat hemskt som begås mot civilbefolkningen på grund av dessa mineraler. Det är viktigt att ställa krav på tillverkarna av elektronik att denna har tillverkats etiskt försvarsbart och även trycka på om återvinning av mobiler som idag tydligen är dålig. Här på Mobilpengar.se så kan du få din mobil återvunnen och dessutom få en slant för besväret.

Andra bra länkar:

Rättvis elektronik: Kolla efter vilka elektronikföretag som är bäst på att producera etiskt och miljövänligt och handla bara av dem. Etikbarometern från Fair Trade Center ger en snabböverskådlig bild av vilka företag som är bättre än andra.

FOKUS: Den här bloggen fokuserar på Demokratiska Republiken Kongo, på de övergrepp som sker mot landets barn i det ständiga sökandet efter mineraler i landet; mineraler som gör det möjligt för Apple, Nokia m fl att tillverka och sälja mobiltelefoner, datorer med mera. Hur ser situationen i Kongo ut, och vad kan göras för att förbättra situationen för de utsatta barnarbetare som arbetar under dessa oacceptabla förhållanden?

DAGEN: Din mobiltelefon kanske har bidragit till konflikter och möjliggjort barnarbete. Än så länge finns det inga etiskt tillverkade mobiler, men trycket på tillverkarna ökar. Bland annat under Kyrkornas globala vecka som drar igång på söndag.

En ovärderlig skatt eller en förbannelse. Frågan är vad de enorma naturresurserna betyder för det krigshärjade landet Demokratiska Republiken Kongo. För tillgångarna som landet sitter på har stor betydelse för hela världen, troligtvis också för dig. Mineralerna kobolt och koltan används för att tillverka mobiler och bärbara datorer, och stora fyndigheter finns i östra DR Kongo. Landet är även rikt på koppar, som också används i mobiltillverkning.Till vem går pengarna? Problemet är hur dessa jordens rikedomar utvinns, och vem som tjänar pengar på mineralerna.

Tungmetallföroreningar hotar det kinesiska jordbruket

Chen Yilian
Epoch Times

Föroreningar av tungmetaller i floden Xiangjiang.

Mark- och resursministeriet i Kina sade nyligen att mer än 10 procent av den odlingsbara marken har förorenats av gifter från tungmetaller. Sedan 2009 har fler än 30 fall av allvarliga tungmetallföroreningar rapporterats. Det finns uppgifter om folk som har dött av kadmiumförgiftning och det finns fall nära industriområdet Chenzhou där åtminstone 250 barn ha fått förhöjda blyvärden i blodet.

Hunanprovinsen är särskilt hårt drabbad eftersom området är känt för sin rikliga mängd av tungmetaller. Föroreningen av tungmetaller i Hunan har för närvarande den högsta nivån i Kina. I områden där det finns metallgruvor har i stort sett alla jordbruksprodukter upphört att växa. Marken i Xiangflodens område har kraftigt förorenats och det går inte längre att odla grödor där. Vattnet har också förorenats och grundvattnet har försvunnit.

Den 856 kilometer långa Xiangfloden är känd som Hunans “moderflod”. Enligt kinesiskbaserade tidningen Economic Observer fanns det många gruvföretag kring floden utan miljösäkerhet. Stora mängder obehandlat avfall som innehöll tungmetaller har dumpats i floden och dess biflöden. Detta, tillsammans med avfall från andra industrier, har lett  till att föroreningen av tungmetaller i Xiangfloden har den högsta nivån i landet.

Samhället Niexi i Chenzhou ligger nära Chongling vid Xiangflodens tillflöde. Bergkedjan är omgärdat av gruvföretag och stora mängder förorenade tungmetaller dumpas direkt i floden. Traditionellt sett odlar alla familjer sojabönor men föroreningen har förstört skördarna och numera finns det knappt någon jordbruksproduktion.

För några år sedan planterade bybor mer än 82 tunnland av apelsinträd och andra träd. De blev bara några decimeter höga på fem år utan någon fruktskörd.

I länet Yizhang finns det mer än 36 olika sorters mineraler. Efter att fler och fler gruvföretag etablerade sig i området har stelning av marken ökat och det har lett till att vattenresurserna har försvunnit.

Huang Yuanxun i samhället Jiangshui berättade för Epoch Times att alla områden med mineralgruvor brottas med samma problem, men att det är bara en fråga om gradskillnad.

–  Grundvattnet innehåller tungmetaller. När jorden bevattnas med det förorenade vattnet stelnar jorden till hårda bitar och är inte längre odlingsbar. När folk dricker av det förorenade vattnet blir de sjuka och många av de sjukdomar som de får är svåra att diagnostisera. Några utvecklar till och med cancer, sade han.

Cao, en bybo, sade att all grundvatten har torkat ut och det finns inget kvar för bevattning. I vissa fall har mineralutvinning lett till kollaps av hus och odlingsmark.

– Den här sortens gruvdrift är olaglig. Det var endast tillåtet för tjänstemän att stoppa pengar i egna fickor. Sekreteraren för politisk och rättskommitté i vårt distrikt äger till exempel en massa aktier i gruvföretaget. Det gör även hans familjemedlemmar. Det är därför som han gör allt som står i hans makt för att behålla gruvan i drift, sade han.

Läs mer: Tungmetallföroreningar hotar det kinesiska jordbruket – Epoch Times

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.