Århundradets torka i Kina

30 maj, 2011 kl. 10:26 | Publicerat i Kina, Miljöfrågor | Lämna en kommentar
Etiketter: ,

………………..

Sophia Fang
Epoch Times

Centrala och östra Kina upplever en torka som inte setts på 50 eller 100 år och flera floder har torkat ut. Provinserna nedströms, kring Tre raviners damm, har alla drabbats. Yangtzefloden sinar och Kinas största sötvattenssjö är nästan uttorkad, vilket har fört det ekologiska systemet i ett stort område till katastrofens rand.

Människor bidrar också till den låga vattennivån i våtmarksområdet. Trots att det är strängt förbjudet att ta vatten som rinner från Yangtze in i området, så pumpar invånarna vatten dygnet runt för att klara sina egna behov i torkan.

De låga vattennivåerna hindrar inte bara tumlarna, utan gör dem också ledsna, enligt kinesisk media. En reporter berättade att när forskarna undersökte en tumlares hälsa tog man en bild på en tår från djurets öga.

Poyangsjön, Kinas största sötvattenssjö, sägs genomlida sin värsta torka på 100 år och har bara kvar en tiondel av sitt vatten. Vissa delar av sjön har helt torkat ut och bottnen visar decimeterbreda sprickor. Man kan nu köra bil på sjöbottnen, enligt ett program på China National Radio (CNR) den 21 maj.

Wang Qiaolong, som arbetade i Poyangsjöns naturreservat i 28 år, sade till CNR att torkan har dödat stora mängder vattenväxter, fiskar och skaldjur, vilket i sin tur hotar flyttfåglarna.

Risskörden i området är också i fara.

En anställd vid Poyangs häradsledning sade till Epoch Times att det är en oerhört allvarlig situation och att alla reservoarer och sjöar nästan torkat ut.

Läs mer: Århundradets torka i Kina – Epoch Times

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.