EU har förbjudit hundratals örtmediciner

30 maj, 2011 kl. 23:10 | Publicerat i Kropp & Sinne, Natur | 2 kommentarer
Etiketter: , , ,

Susanne Larsson
Epoch Times

Nya regler som tagits fram av EU medför att traditionella läkeörter som använts i århundraden kommer att tas bort från hälsokosthyllorna.

Det nya EU-direktivet trädde i kraft den 1 maj och innebär exempelvis i Storbritannien att endast registrerade naturläkemedel tillåts i handeln  och att patienter förlorar tillgången till hundratals örtbaserade läkemedel.

Enligt EU ska förbudet införas för att skydda konsumenterna från ”skadliga” effekter av traditionella växtbaserade läkemedel, skriver Natural News.

Uttalandet grundar sig på att naturläkemedel ibland kan interagera, det vill säga få negativa effekter när det tas tillsammans med receptbelagda läkemedel.

Endast sådana produkter som godkänts av Healthcare Products Regulatory Agency (MHRA) kommer att vara tillgängliga för konsumenten.

Uråldriga och välbeprövade örter som inte genomgått kliniska tester döms därför ut av EU.

Det är en monopolistisk attack på alternativrörelsen, skriver Natural News, eftersom läkemedelsföretagen aldrig ens skulle överväga att testa traditionella naturläkemedel eftersom de inte kan få patent på dem och små tillverkare har inte ekonomisk möjlighet.

Enligt tidskriften Dagens Homeopati kommer många naturläkemedel att försvinna, eftersom det kostar mellan 800 000 och 1,2 miljoner kronor för att registrera ett preparat.

”Det är inte kravet på registrering som är det största problemet utan det är kostnaden. De allra vanligaste naturläkemedlen, de som kan bära sin egen kostnad är räddade, men de andra, lite ovanligare men kanske minst lika effektiva, kommer att försvinna om det vill sig riktigt illa”, skriver Dagens Homeopati.

Naturläkemedlen kommer att finnas kvar till försäljning fram till dess deras utgångsdatum gått ut.

via EU har förbjudit hundratals örtmediciner – Epoch Times

2 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Ytterligare ett sätt att ta makten över människor. Vi bör som du säger kunna välja själva. Men det krävs att vi läser på och att det inte kommer in fuskföretag och påstår allt möjligt om sina produkter. De är ju heller inte särskilt billiga. Athros som är så vanligt, finns inga preparat för i den konventionella vården, men mycket påstås finnas i natumedicinen. Fast jag vet inte om de går att tro på.
    Hälsning Chris

    • Nej, det är inte lätt att säga vad som är sant eller falskt alla gånger. En del saker från växtriket är heller inte ofarliga att ta i höga doser. Man får läsa på, som du säger…


"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.