Kommunismen är inte död… än, säger tidigare propagandachef

30 maj, 2011 kl. 21:02 | Publicerat i förföljelsen av oliktänkande, Kina, mänskliga rättigheter | Lämna en kommentar
Etiketter: , , , ,

Matthew Robertson
Epoch Times

I Kina brukade han besöka karaokebarer efter arbetet och fick mängder av färskt lammkött levererat till dörren som muta. Numera bor han i det kinesiskdominerade området Flushing i New York, där han hankar sig fram med ett enkelt arbete.

Zhang Kaichen, 55 år, har bott i USA sedan i slutet av 2009. Hans asylansökan är fortfarande under prövning. Han har inte fått något stöd från USA:s regering och den amerikanska underrättelsetjänsten har heller inte visat något intresse. Detta är mycket förvånande med tanke på hans gamla liv. Zhang är nämligen avhoppare från det kinesiska kommunistpartiet och var under ett årtionde dess propagandadirektör i staden Shenyang i Liaoningprovinsen.

Under en lunch i en restaurang i Flushing berättar han sin historia för Epoch Times.

Som chef för partikommitténs propagandaavdelning var Zhangs arbete att se till att partilinjen implementerades i alla medier. Han besökte platser där tvångsvräkningar ägde rum, där till exempel någon kunde ha misshandlats för att få dem att lämna sitt hem eller någon kanske hade tänt eld på sig själv som protest, och bad journalisterna att dra.

“Vem är din arbetsgivare?”, kunde han fräsa till. De berättade det för honom. ”Det finns inga nyheter här. Om ni rapporterar detta kommer stadens partikommitté ta itu med er”, kunde han säga. Han behövde inte säga mycket mer, alla visste vad detta innebar.

Nu befinner han sig på den motsatta sidan där han ger svidande kritik och fördömer det kinesiska kommunistpartiets hotfullhet som han menar kontrollerar Kina. Han medverkar i tv i program för oliktänkande för att avslöja det inre arbetet inom den hemliga propagandaapparaten. Han håller också offentliga tal om att övergången till demokrati i Kina är oundviklig och att partiet måste, och kommer, att kollapsa.

En första åtgärd när han trädde fram var att offentligt träda ur kommunistpartiet genom Tuidang-rörelsen. Tuidang är en frivilligorganisation som uppmuntrar folk att hoppa av kommunistpartiet och dess tillhörande organisationer. Zhang var hedersgäst på ett av deras möten och mottog ett officiellt diplom som visar att han klippt sina band till partiet. Han tycker att kommunistpartiet inte är någonting annat än en ond maffia som vill öka sin egen makt.

Efter att Zhang bevittnat maoismens vilda härjningar i Kina, började han inom sig ifrågasätta det som hände. Detta var 1973. Tvivlet låg där och pyrde inom honom lite vagt och fick ny fart 1989 när massakern på Himmelska fridens torg ägde rum. Vid den tiden behövde han emellertid ett arbete och hans goda kunskaper i det kinesiska språket gjorde att den statliga propagandaindustrin blev ett attraktivt val. Förmånerna var mycket bättre än vad en vanlig tjänstemannalön erbjöd och han kom in i en klubb för dem som var herrar på täppan.

Han var tillfredsställd med lögnerna, besöken på karaokebarerna och det färska lammköttet fram till 2006. En kollega gav honom då en omstörtande programvara, ”Free Gate”, med vilken man kunde få obegränsad tillgång till internet. Han började utforska de verkliga nyheterna om Kinas senaste problem under kommunistpartiets styre. På kontoret kunde han dagligen titta på webbsidor som den kinesiska upplagan av Epoch Times, liksom Radio Free Asia, New Tang Dynasty Television och Voice of America. När han kom hem på kvällen fortsatte han att läsa.

Fröet från 1973 fick en chans att växa. 2007 vaknade Zhang upp från illusionen och insåg att systemet var så ruttet att det inte gick att reparera.

I min ungdom förstod jag kommunistpartiets essens, systemet och dess ideologi, sade han.

Han trodde att saker och ting förbättrades under årtiondena. Han förstod senare att kommunistpartiet från hans ungdom är vad kommunistpartiet är i dag.

– Det var exakt så här: Deng Xiaoping är Mao Zedong. Jiang Zemin är Mao Zedong. Hu Jintao är Mao Zedong.

Han kunde inte längre kunde stanna kvar i Kina.

Läs mer: Kommunismen är inte död… än, säger tidigare propagandachef – Epoch Times

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.