Blinda människor ser med hjälp av ekolokalisering

4 juni, 2011 kl. 21:37 | Publicerat i Kropp & Sinne, Vetenskap | Lämna en kommentar
Etiketter: ,


Blinda människor kan ”se” genom att lokalisera ekon

Ginger Chan
Epoch Times

Blinda människor som kan lokalisera sig genom ljud bearbetar i själva verket ljuden i hjärnans syncentrum, enligt en artikel som publicerades i majutgåvan av PLos ONE.

Fladdermöss och vissa marina däggdjur, däribland delfiner, använder ekolokalisering för att navigera. Den här studien är den första som undersöker den neurologiska orsaken till människors ekolokalisering, som används av en del blinda för att göra saker man trodde var omöjliga utan att kunna se, såsom att cykla.

”Den enorma potentialen i denna ’naturliga’ förmåga till ekolokalisering förverkligas hos en andel av den blinda populationen som har lärt sig att känna tysta objekt i omgivningen helt enkelt genom att skapa klickningar med tungan och munnen och sedan lyssna till det returnerande ekot”, sägs det i artikeln.

Kanadensiska forskare placerade små mikrofoner i öronen på två blinda personer som använde ekolokalisering och spelade in sina klickningar och det returnerande ekot när de försökte identifiera föremål i omgivningen. Inspelningarna spelades sedan upp för försökspersonerna och deras hjärnaktivitet studerades med funktionell magnetresonanstomografi (fMRT).

Teamet fann att de blinda personerna kunde känna föremål med hjälp av det inspelade ekot, och identifiera ”föremålens form, rörelse och plats med stor precision”, enligt artikeln.

Intressant nog visade fMRT-skannern aktivitet i det område av hjärnan som normalt bearbetar visuell information hos seende människor. Dessutom visade de områden av hjärnan som normalt bearbetar hörselinformation inte mer aktivitet när försökspersonerna lyssnade till inspelningar från utomhusmiljöer med ekon än vid inspelningar av samma miljö utan eko.

”Detta tyder på att hjärnans visuella områden spelar en viktig roll för ekolokaliseringen hos blinda människor”, säger författaren Lore Thaler, forskare vid University of Western Ontario, i ett pressmeddelande.

Läs mer: Blinda människor ser med hjälp av ekolokalisering – Epoch Times

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.