Kinesiska legender: Kejsare Yao satte andra främst

4 juni, 2011 kl. 18:25 | Publicerat i Andlighet, Kinesisk kultur | Lämna en kommentar
Etiketter: , ,

David Wu & Barbro Plogander
Epoch Times

Kinas kejsare Yao levde mellan åren 2356 och 2255 f.Kr. Han tillhör en av de sista generationerna som upplevde Den gule kejsarens regeringstid. Den mest välkända historien om kejsare Yao är denna:

En gång besökte kejsar Yao tillsammans med flera av sina ministrar en liten stad. På vägen dit såg de en person som polisen hade bundit, och den här mannen visades nu upp för allmänheten på gatan. Kejsar Yao frågade polisen:- Vad har han gjort för fel?- Han stal mat, svarade polismannen.

När kejsaren hörde detta bad han polisen att även binda honom, dvs kejsaren själv. Skälet till det var att han var ansvarig för att brottslingen stal maten, menade han.

Yaos ord gjorde både polisen och alla ministrarna mycket häpna och de skyndade sig att falla ner på knä. En minister sade till Yao:
– Orsaken till brottet var torkan och du har ingenting med den att göra.

– Det är mitt ansvar att göra det möjligt för människorna att kunna stå emot katastrofer, och att hitta lösningar för de människor som inte har någon mat, svarade Yao allvarligt.

Sålunda beordrade Yao ministrarna att binda honom och han ställde sig bredvid brottslingen. Alla människor som gick förbi och såg detta, rördes till tårar. En del av dem  föll ner på knä framför kejsar Yao och bekände brott som de tidigare hade begått. De var nu villiga att acceptera sina straff.

När kejsaren och hans följe kom tillbaka till palatset, sade Yao till alla sina ämbetsmän:
– Vi ska inte skylla på naturkatastrofer när människor har svårigheter och lidanden i livet. Vi bör fråga oss själva om vi har gjort tillräckligt för att hjälpa dessa människor. Vi borde titta inåt. Vi kan inte klandra människorna för deras intolerans. Jag borde lära mig av de misstag jag gjort när jag har styrt landet.

Kejsare Yaos passion till sitt folk vann stor respekt. Han levde som han lärde; han såg alltid först inåt när han stötte på svårigheter. Yao levde ett enkelt liv och gav andra människors välbefinnande högsta prioritet.

Kejsar Yao var djupt älskad av sitt folk. Under hans regeringstid fick människorna det bara bättre och bättre.

via Kejsare Yao satte andra främst – Epoch Times

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.