Rättsäkerheten i Kina ett skämt – men inte för de drabbade…

9 juni, 2011 kl. 10:40 | Publicerat i Kina, mänskliga rättigheter | Lämna en kommentar
Etiketter: , , ,

Brandman skickades till mentalsjukhus för att ha krävt sin lön

Epoch Times

En brandman från Wuhan i Kina skickades till mentalsjukhus i slutet av 2006 efter att ha sökt rättshjälp för att lösa en lönedispyt på sitt jobb. Den 19 april i år flydde han, för att bevisa att han är fullt frisk, men hans tid i frihet blev kort. Fallet illustrerar hur de kinesiska myndigheterna använder mentalsjukhus och anklagelser om psykisk sjukdom för att straffa de som kämpar för sina rättigheter.

43-årige Xu Wu från staden Wuhan arbetade tidigare som brandman på brand -och säkerhetsavdelningen på Wuhan Iron and Steel Corporation.

Enligt Wu fick han inte den lön han hade rätt till av arbetsenheten, och de gav honom inte samma ersättning som  till andra som utförde samma arbete. Han stämde då sin arbetsplats, en process som pågick i över två år.

När fallet avskrevs av domstolen, utan att Xu fått någon kompensation, begav han sig till Peking för att driva saken vidare. En dag i december 2006, när han konsulterade en jurist på Pekinguniversitetes centrum för rättshjälp, greps han av polis och fördes tillbaka till Wuhan. Senare skickades han till den psykiatriska avdelningen på ett sjukhus som samarbetade med Wuhan Iron and Steel Corporation, där han hölls kvar i mer än fyra år.

Xu sade till en reporter från Information Times att det enda han tänkt på sedan dess varit att undkomma på något sätt och bevisa att han inte var psykiskt störd, så han kunde gå tillbaka till att leva ett normalt liv.

Den 19 april, när sjukhuset höll på att renoveras, fick Xu tillfälle att fly, och han tog sig ut ur sjukhuset nattetid. En vän hjälpte honom med pengar så han kunde ta sig till Guangzhou, där han genomgick tester på ett mentalsjukhus för att bevisa att han inte hade några psykiska problem.

Den 27 april gav han en intervju på Southern TV där han berättade om sitt öde. Intervjun var klar klockan 13.30, och Xu skulle just gå in i en taxi för att åka därifrån med sin far och sin vän, när han greps igen.

Enligt en reporter på tv-kanalen dök sju eller åtta oidentifierade män upp och slet upp taxidörren. De släpade ut de båda som satt i taxin och tvingade in dem i en annan bil. När säkerhetspersonal på Southern TV försökte stoppa bilen sade en man med Wuhan-accent åt dem att han var polis och att de skulle släppa fram dem.

Southern TV-reportern lyckades dock hålla kvar en av männen och ta honom till en polisstation, där man kunde bekräfta att han kom från Wuhan Iron and Steel Companys säkerhetsavdelning.

Reportern från Information Times sade att männen som kidnappade Xu faktiskt var civilpoliser från Wuhan och att Xu Wu nu anklagas för att vara ett hot mot den sociala stabiliteten och säkerheten.  Det är oklart var Xu befinner sig i nuläget.

via Brandman skickades till mentalsjukhus för att ha krävt sin lön – Epoch Times

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.