Kinas sju flodsystem är förorenade

11 juni, 2011 kl. 10:57 | Publicerat i Kina, Miljöfrågor | Lämna en kommentar
Etiketter: ,

Mu Qing
Epoch Times

Miljösituationen i Kina mycket allvarlig. Alla sju stora flodsystem är förorenade, uppger Li Ganjie, viceminister för Kinesiska miljöskyddsministeriet. Han talade vid en presskonferens den 3 juni om en rapport om Kinas miljötillstånd 2010.

Li vägrade dock att kommentera en fråga som rönt mycket uppmärksamhet blandallmänhetenenden tiden, att den nuvarande svåra torkan orsakats av dammprojektet ”De tre ravinerna”.

Li sade att ytvattenföroreningarna runt om i landet fortfarande är relativt allvarliga. Kina använder ett sexgradigt klassificeringssystem för vattenkvalitet. Grad 1 är högst, vatten som når upp till grad 3 går att använda som dricksvatten, men kräver ibland rening, och vatten värre än grad 5 kan inte ens användas till bevattning.

Av 204 floder och 209 bevakade punkter, hade 59,9 procent av floderna grad 3 eller bättre, nästan 24 procent av floderna hade 4 eller 5 och 16,4 procent nådde inte upp till någon gradstandard.

De sju största flodsystemen är Yangtzefloden, Gula floden, Pärlfloden, Songhua-, Huai-, Hai- och Liaofloden. På det hela taget är den genomsnittliga föroreningsnivån liten, men Gula floden och Liaofloden ligger på medelnivå, medan Huaifloden är kraftigt förorenad.

Övergödning i sjöar (reservoarer) är fortfarande ett påtagligt problem. Ett överflöd av näringsämnen, till exempel från gödningsutsläpp, orsakar algblomning och senare problem med syrebrist. Testprover visar att 11 av 26 vattenansamlingar var övergödda.

Det här året drabbades Yangtzeflodens nedre regioner av den värsta torkan på 50 år, vilket orsakade problem för fiskerinäringen i provinserna Jiangsu, Anhui, Jiangxi, Hubei och Hunan, och många människor blev utan dricksvatten.

Li medger att provinserna Hubei, Hunan och Jiangxi för närvarande har allvarlig torka, där vattennivåerna är extremt låga i flera stora sjöar, inklusive sjöarna Poyang, Dongtin och Hong. Det här är ett problem som man inte har stött på de senaste årtiondena.

2010 års största vattenutsläpp från slussen som ska förhindra översvämningar vid De tre ravinerna, i Yichang – världens största hydroelektriska projekt – den 20 juli, efter att ett häftigt regnoväder drabbat Yangtzeflodens område.

Sedan bygget av De tre ravinernas damm stod klart 2006, har mitten och nedre regionerna av Yangtzefloden drabbats årligen av torka och sjövattennivåerna sjunker hela tiden. När Li får frågan huruvida De tre ravinerna har bidragit till detta års allvarliga torka, gav han inget svar.

Utifrån ett ekologiskt- och miljöskyddsperspektiv har torkan orsakat allvarliga skador, säger Li. Insamlad data visar att vattenkvaliteten har också kraftigt minskat på grund av väsentligt minskade vattennivåer.

Gao Jianguo, forskare vid Geologiinstitutet vid Kinas jordbävningsinstitut, sade att Yangtzefloden i själva verket dränerar några av sjöarna.

– De tre ravinernas bygge bröt det naturliga vattenflödet, sade Gao.

Läs mer: Kinas sju flodsystem är förorenade – Epoch Times

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.