När samvetet får segra…

13 juni, 2011 kl. 19:26 | Publicerat i förföljelsen av oliktänkande, Kina, Kultur, mänskliga rättigheter, Ola Wongs krönikor | Lämna en kommentar
Etiketter: , , , , ,

Tyckte att ”Strövtåg i svunna världar” av Göran Malmqvist var en både givande och intressant bok när jag läste den. Kan verkligen rekommendera den!

”Strövtåg i svunna världar” rymmer hågkomster från författarens äventyrsfyllda vistelse i den sydvästkinesiska provinsen Sichuan under åren 1948–50, alltså före, under och efter den kommunistiska nyordningen. Akademiledamoten och sinologen Göran Malmqvist tillhör den snabbt glesnande skara av västerlänningar som har haft förmånen att få uppleva Kina som det en gång var. I sin skildring av livet i buddhistklostret Baoguosi vid foten av det heliga berget Emei och de många märkliga människor han mötte under sina strövtåg i Kina lyckas författaren återkalla förtrollande minnen av en svunnen värld. Det delvis självbiografiska verket innehåller också erinringar från författarens barndom i Kullabygden på 1930-talet samt avsnitt om kinesiska poeter och tänkare som har inspirerat honom och om den översättningens konst som han har praktiserat under ett halvsekel.

Akademiledamot bryter med Kina | Kultur | SvD

Av Ola Wong

I december ­bojkottade Kina Nobelpriset när Liu Xiaobo fick fredspriset. Nu bojkottar en ledamot i Svenska Akademien Kina. –Det korrumperade ledarskiktet har för länge sedan förverkat rätten att styra landet, säger Göran Malmqvist.

Sinologen och ledamoten i Svenska Akademin, Göran Malmqvist, 86 år, har i ett öppet brev brutit kontakterna med Folkrepubliken Kina och dess ambassad i Stockholm. Det är ett svar på att en kontroversiell kinesisk författare, Zhang Yiyi, hävdat att han försökt muta Malmqvist med 60000 dollar för att få litteraturpriset.

Malmqvist säger att det är lögn. Droppen var att Li Xiguang, professor i journalistik vid det prestigefyllda Tsinghuauniversitetet i Peking, twittrade att ”Akademien står inför sin största förtroendekris hittills”.

–Jag uppskattade chansen att få bryta alla förbindelser med Folkrepubliken Kina och dess representation i Sverige, säger Malmqvist i en mejlintervju.

Han säger att fängslandet av den regimkritiske konstnären Ai Weiwei spelade en stor roll för beslutet.

–Jag har aldrig träffat Ai Weiwei, men hans far poeten Ai Qing var en mycket god vän som jag träffade varje gång jag på 1980-talet besökte Peking. Han var lika rakryggad som sin son.

–Jag har ingalunda brutit förbindelserna med ett helt land, utan endast med det officiella Kina representerat av ett korrumperat ledarskick som redan för länge sedan förverkat rätten att styra landet, säger Malmqvist.

Akademiledamoten sparar inte på krutet när han beskriver mutanklagelserna:

–Tokstollen Zhang Yiyis uttalande att jag har mottagit 60000 dollar från honom för att översätta hans böcker och förmå mina kolleger i Akademien att ge honom årets Nobelpris i litteratur betraktar jag som ett stort skämt. Vad som gjorde mig lite förbannad var att Li Xiguang spread ryktet vidare via en officiell kanal. Li är en klättrare och en tölp och det har berett mig en viss tillfredsställelse att sätta honom på plats.

–Kinas enastående framgångar på det ekonomiska planet och förhoppningen att västerlandet ska få tillgång till den i snabb takt vidgade kinesiska marknaden har tyvärr fått många västerlänningar att blunda för missförhållandena i det kinesiska samhället, bristande respekt för mänskliga rättigheter, slavarbete, barnarbete och så vidare. Det finner jag ytterligt beklagansvärt.

Läs mer: Akademiledamot bryter med Kina | Kultur | SvD

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.