Kinesiska legender: Kejsare Shun – anfader till den kinesiska etiska kulturen

14 juni, 2011 kl. 09:54 | Publicerat i Andlighet, Kinesisk kultur | Lämna en kommentar
Etiketter: , ,

David Wu & Barbro Plogander
Epoch Times

Kejsar Shun 2255 f.Kr. är för kineser anfadern till den kinesiska etiska kulturen. Hans sätt att vara lärde människorna runt om honom hur man bör agera i olika förhållanden, sett ur ett etiskt och moraliskt perspektiv.

Kärnan i den kinesiska etiken kom att bli följande: att vara vördnadsfull mot föräldrar, vara rättvis monark, vara trogna äkta makar, vara respektfulla mot de äldre och vara en pålitlig vän.

Kejsaren Yao insåg i slutet av sin regeringstid att hans son inte hade den dygd som krävdes för att ärva tronen. Så han besökte många platser för att leta efter någon som hade dygd nog för att kunna utses till kejsare. På den tiden var Shun 20 år gammal och hans vördnad mot föräldrarna var välkänd.

På kejsarens begäran
sökte alla hans ministrar efter en person som var tillräckligt kvalificerad för att ärva tronen. Ministrarna rekommenderade Shun som vid den här tidpunkten hade fylllt 30 år.

Shun var mycket ärbar, älskvärd och flitig. När han plöjde en åker med bra jord kunde han ge bort den till någon som behövde den. Som en följd av det här inspirerades folk av Shuns dygd och grälade inte med varandra i gränsdragningsfrågor utan tvärtom kunde de sätta sig in i den andres situation.

När Shun skulle fiska lade han inte beslag på ett fiskerikt område. Gradvis inspirerades människorna av Shun och gjorde samma sak som han gjorde, vilket resulterade i att alla fick möjlighet att fiska i bra fiskevatten. Shuns goda karaktär hade ett mycket stort inflytande på människorna.

Folk ville vara grannar med Shun och alla som levde nära honom inspirerades av honom. Som ett resultat blev platsen där Shun bodde en by inom ett år, och nästa år hade den vuxit till en småstad. Under det tredje året växte den lilla staden och blev till en storstad.

Kejsare Yao bad den nu femtioårige Shun att bli tjänstgörande kejsare. Shuns storartade karaktär och talang hade övertygat kejsare Yao. Vid 61 års ålder blev Shun kejsare att härska över hela riket.

Kejsare Shuns regeringstid varade i trettionio år och riket var i gott skick. Han regerade sitt rike med medkänsla så alla älskade och lydde honom. Kejsare Shun dog när han var 101 år gammal.

via Kejsare Shun – anfader till den kinesiska etiska kulturen – Epoch Times

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.