Solen går i vila

15 juni, 2011 kl. 23:06 | Publicerat i Miljöfrågor, Natur, Vetenskap | Lämna en kommentar
Etiketter: , , ,Solstormarna blir färre när solen går i viloläge

Bodil Appelquist
SVT Vetenskap

Källan till allt liv på jorden, solen, tycks vara på väg in i en lång viloperiod. Just nu är solen inne i en mer aktiv period, men till forskarnas stora förvåning tyder allt på att solen sen går in i en oväntat lång vila – något som kommer påverka oss här nere på jorden.

Solens aktivitet sker i 11-års cykler. Under de aktiva perioderna uppstår fler solfläckar som betyder att kraftiga magnetiska stormar oftare härjar på solen vilket kan spilla över ända hit ner till oss på jorden på olika sätt.

Men i tre helt oberoende studier som nu presenterats vid årsmötet för ”the American Astronomical Society” i New Mexico, drar solforskare slutsatsen att efter det maximum som solen straxt väntas nå kommer sedan en ovanligt lång viloperiod för solen. Nästa cykel med nya stormar borde nämligen ge sig till känna redan nu, men forskarna ser idag inga sådana tecken.

Helt oväntat
-Det här är högst ovanligt och mycket oväntat, säger solforskaren Frank Hill vid National Solar Observatory i USA.

Läs mer: Solen går i vila – vetenskap | svt.se

Mer info: Solen på väg in i lugnare period?

I en annan studie kom Matt Penn och William Livingston, genom att använda teleskopet McMath-Pierce i Arizona, fram till att det kommer att bli en gradvis försvagning av eruptionerna från solens magnetfält när vi går in i cykel 25, det vill säga väldigt få eller kanske inga solfläckar kommer att skapas.

Dessutom har Richard Altrock från NSO:s Sunspot program upptäckt att rörelser från magnetisk aktivitet mot polerna saktar ner. Han har använt data från 40 års observationer från NSO:s koronagrafiska teleskop och en fotometer för att kartlägga järn med temperatur upp mot två miljoner grader Celsius.

”En avgörande fråga är att förstå att dessa underbara, delikata koronor faktiskt är kraftfulla, robusta magnetiska strukturer som har sin rot i solens inre”, sade Altrock i pressmeddelandet. ”De förändringar vi ser i koronan reflekterar förändringar djupt inne i solen.”

”Om vi har rätt kan detta vara det sista solmaximumet vi får se på flera decennier”, sammanfattade Hill. ”Det skulle påverka allt från utforskningen av rymden till jordens klimat.”

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.