Ringblommans läkekraft

16 juli, 2011 kl. 11:51 | Publicerat i Kropp & Sinne | Lämna en kommentar
Etiketter: ,

– gör din egen salva

Eva Sagerfors
Epoch Times Sverige

I innehållsförteckningen på många hudvårdspreparat kan man hitta det vackert klingande namnet Calendula officinalis, men vad betyder det egentligen?

Namnet Ringblomma ger genast mer jordnära associationer. Faktiskt är ringblomssalvan ett av de hudvårdspreparat som är vanligast bland dagens hemmatillverkning då den är enkel att göra och är bra till mycket.

Den lysande orange och gula ringblomman kan användas på många sätt, innehåller verksamma ämnen som är både vattenlösliga och fettlösliga, och kan nyttjas invärtes som te eller på kroppen som salva.

Ringblomsteet sägs vara bra för humöret, fungera kramplösande, ha en antiseptisk och antiinflammatorisk verkan och vara svampdödande och läkande. Vid benbrott ska det påskynda läkningen och det lär också hjälpa gallblåsans funktion för att bättre kunna smälta fet mat.

Salvan gjord på blombladen är fuktgivande, lugnande, blodstillande, lätt sammandragande, inflammationshämmande, antiseptisk och är bra att använda på bland annat småsår, blåmärken, såriga bröstvårtor (vid amning) och röda babystjärtar. Färgämnet xantofyll i salvan är det verksamma ämnet som gör att sår och skador på huden läks snabbare och utan ärrbildning.

Varför inte prova att göra din egen Calendulasalva? Har du inte en egen ringblomsodling kanske man har en granne eller bekant som kan avvara ringblommor för ändamålet, kanske i utbyte mot en burk av den färdiga salvan.

Det finns många olika recept och den som tycker det är roligt kan läsa in sig mer och förfina detaljer i tillverkningen av salvan. Här följer ett enkelt recept. Fettlösliga ämnen i blomman, som eterisk olja, hormonämnen, alkaloider, färgämnena karoten och xantofyll, löses ut i olja som sedan blandas med bivax till en salva.

Först gör man en ringblomsolja på kronbladen, som kan vara torkade eller färska, och en vegetabilisk olja. Olivolja, mandelolja eller sesamolja lär vara bra och hållbara. Välj gärna en ekologisk olja eftersom den ska användas på huden.

Enligt gammal tradition påverkar månen växterna och vissa örter plockas helst vissa dagar i månrytmen. Om man vill torka och spara växter för senare användning bör de plockas mellan fullmåne och nymåne. Då torkar de bäst.

Lägg torra, färska eller torkade, kronblad från ringblommor i en glasburk och häll på olja så att det precis täcker kronbladen. Sätt på ett lock och låt stå i ett soligt fönster i två veckor. Vänd på burken lite då och då. En del tillsätter E-vitamin för att minska risken för att oljan härsknar. Burken bör inte stå ljust för länge då vitaminer och andra aktiva ämnen är känsliga och bryts ner av bland annat solljus och lagring.

När ringblommorna dragit färdigt i oljan ska den silas. Använd någon form av silduk. Om oljan ska sparas ett tag bör den stå mörkt, häll den gärna i mörka glasburkar. Samma gäller för den färdiga salvan.

För att göra salvan värmer man försiktigt oljan med lite bivax, som man hittar antingen direkt hos en biodlare eller i hobbyaffären.

Till 70-80 ml olja, ta 20-30 ml bivax. Smältpunkten för bivax är 63°C så om man kan hålla temperaturen mellan 63 och 70°C bör mycket av vitaminerna ändå finnas kvar, liksom många andra aktiva ämnen som inte är lika känsliga som vitaminerna.

När vaxet har smält tar man av kastrullen från värmen och rör om, efter några minuter börjar blandningen stelna och det är dags att hälla upp den på burkar. Men se upp, stelnandet går fort så glöm bort det här med att stöka lite i köket medan du väntar på att det ska stelna. Rör tålmodigt tills ytan vitnar och börjar stelna. Om man ändå missar tillfället så är det bara att värma lite igen.

Så enkelt är det att göra sin egen salva, som också är en fin present.

via Ringblommans läkekraft – Epoch Times

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.