Varför uppstår slukhål?

26 augusti, 2011 kl. 22:43 | Publicerat i Natur, Vetenskap | Lämna en kommentar
Etiketter: , ,

Epoch Times

Två nya slukhål har förekommit i nyheterna den senaste veckan – ett i Florida och ett i Guatemala. Hålet i Florida öppnade sig första gången efter ett ösregn i slutet av juni. Det är beläget nedanför en byggnad som långsamt sjunker ner i hålet tillsammans med ett träd och delar av en väg.

Samtidigt fick en 65-årig kvinna i Guatemala en chock när ett djupt runt slukhål öppnade sig under hennes säng mitt i natten.

Slukhålet är 12,2 meter djupt och 80 centimeter i diameter, enligt AFP. Kvinnan vaknade av ett högt oväsen som från en gasexplosion, något som visade sig vara ljudet från den kollapsade marken.

Båda områdena är riskområden för slukhål, som tros uppstå på grund av naturliga erosionsprocesser där kraftiga regn ger upphov till grundvatten som rinner genom sprickor i berget och skapar underjordiska grottor.

Efter att vattnet sjunkit undan blir luftfickor kvar. Förr eller senare kollapsar taket på grottorna, kanske intensifierat av påverkan från konstruktioner ovan mark såsom byggnader och vägar, vilket skapar slukhål.

U.S. Geological Survey kopplar en del av de nya slukhålen till markanvändning som pumpning av grundvatten, konstruktionsmetoder och dränering av ytvatten.

Den här allmänt accepterade hypotesen tycks dock inte ge en förklaring till den perfekt runda formen hos vissa slukhål, som ser ut som om de vore borrade ner i marken som i det senaste exemplet i Guatemala.

Klicka på nedanstående länk för att se fler foton.

via Varför uppstår slukhål? – Epoch Times


Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.