Lärare vid Konfuciusinstitut får inte utöva Falun Gong

27 augusti, 2011 kl. 15:04 | Publicerat i Falun Dafa/Falun Gong, förföljelsen av oliktänkande, Kina, mänskliga rättigheter | Lämna en kommentar
Etiketter: , , , , , ,

Kanadensiska skolor ”omedvetna” om Pekings diskriminering av anställda

Omid Ghoreishi
Epoch Times

Det finns cirka tio Konfuciusinstitut vid universitet och andra akademiska institutioner i Kanada. Men de som utövar Falun Gong verkar inte behöva bry sig om att söka jobb där.

En regel publicerad på Konfuciusinstitutets hemsida, som kontroversiellt nog finansieras och kontrolleras av den kinesiska kommunistregimen, uppger att utländska frivilliga kinesiska lärare inte skall ha ”några uppgifter om delaktighet i Falun Gong”, erfar Epoch Times.

Lucy Zhou, en taleskvinna för Ottawa-baserade Falun Dafa-föreningen, säger att detta är detsamma som diskriminering.

– Att införa bestämmelse om vem som kan undervisa på Konfuciusinstitut, som är en del av kanadensiska universitet, är i grunden diskriminerande mot Falun Gong-utövare, säger Zhou.

– Detta är att utöka förföljelsen av Falun Gong i Kanada genom Konfuciusinstitut även vidare till kanadensiska institutioner och kanadensiska universitet, och det är absolut inte acceptabelt.

Advokat Clive Ansley, som har varit involverad i konstitutionella ärenden och människorättsfall och har lagerfarenhet från Kina under många år, säger att regeln är en kränkning av ”alla mänskliga rättighetslagar i Kanada.”

– Detta är ytterligare en kränkning av kanadensisk suveränitet från det kinesiska kommunistpartiets sida, säger han.

Det har alltid varit uppenbart, tillägger Ansley, att den kinesiska regimen skulle kontrollera läroplanen och institutens riktlinjer men i detta fall ”finns det på hemsidan i svart och vitt”.

Barb Pollock, vice vd för externa relationer vid universitetet i Regina vilket nyligen bestämde sig för att vara värd för ett Konfuciusinstitut, säger att hon inte vet om förbehållet att Falun Gong-utövare inte kan arbeta där.

– Det finns inte i vårt avtal. Kraven i vårt avtal har med all akademisk frihet att göra, säger hon.

Pollock medger dock att anställning hanteras av institutet och att universitetet endast granskar en föreslagen anställd när denne redan valts ut av Peking-kontrollerade Konfuciusinstitut.

– Om meriterna är lämpliga för våra elever, skulle det vara Hunan (det kinesiska universitetet som samarbetar med universitetet i Regina i fråga om Konfuciusinstitutet) som skickar den de vill skicka. Vad dessa lärare lär ut är vår sak, säger hon.

Andra kanadensiska skolor verkade vara lika ovetande om institutets diskriminerande anställningspolicy, trots att det på webbplatsen är skrivet på ren engelska av den organisation som övervakar programmet.

Sandy Forster, chef för läroplanen i Edmonton Public Schools (EPS), som har samarbetat med Konfuciusinstitut i Edmonton, säger att hon inte hade hört talas om anställningsregeln och kunde inte kommentera den. EPS får ibland gästlärare från Konfuciusinstitutet.

Winnipeg-baserade internationella människorättsadvokaten David Matas säger att det åligger den mottagande organisationen att säkerställa att rekryteringsprocessen inte är diskriminerande.

– De institutioner som tar emot Konfuciusinstitut har ett ansvar att se till att det inte existerar någon diskriminering, säger Matas.

Konfuciusinstitutet, med huvudkontor i Beijing och med över 300 kontor världen över, gör reklam för att befrämja det kinesiska språket och kulturen samtidigt som man premierar utbildning och kulturellt utbyte med Kina.

De är emellertid också en del av den kinesiska regimens ansträngningar att utvidga sin ”mjuka makt” i utlandet, enligt den kanadensiska Security Intelligence Service (CSIS), Kanadas underrättelsetjänst.

Chefen för Kanadas underrättelsetjänst (CSIS), Richard Fadden, har sagt att Konfuciusinstitutet är under kontroll av kinesiska ambassader och konsulat och har kopplat dem ihop med några av regimens övriga insatser för att påverka Kanadas kinapolitik.

När kinesiska paramilitära trupper sändes för att kväsa tibetanska protester i början av 2008, samlade en instruktör vid Konfuciusinstitut vid University of Waterloo och före detta reporter vid det kinesiska kommunistpartiets officiella språkrör Xinhua, sina elever för att fördöma rapporter mot Kina i västerländsk press, vilket ledde till att ett kanadensiskt TV-nätverk fick be om ursäkt.

Li Changchun, kommunistpartiets propagandachef och den femte högst uppsatte medlemmen av den styrande politbyråns stående kommitté, har kallat institutet ”en viktig del av Kinas utländska propagandainrättning”.

University of Oregons historieprofessor Glenn Anthony skrev i maj i Asia Sentinel att Konfuciusinstituten ges till mottagande organisationer ”med tydliga villkor.”

”Räkna inte med att några universitet som har Konfuciusinstitut, arrangerar ett besök för Dalai Lama den närmaste tiden eller schemalägger ett symposium om massakern på Himmelska fridens torg 1989″, skrev han.

Den kinesiska regimens ansträngningar att förtrycka Falun Gong är inte nya. Anhängare arresteras godtyckligt utan någon rättslig process, utsätts för internering och tortyr och skickas till tvångsarbetsläger. Många har dödats, enligt rapporter från Amnesty International.

Dock förvånar det Lucy Zhou att i fallet med Konfuciusinstituten görs diskrimineringen så skamlöst eftersom Falun Gong har bedömts som en tro vilken skyddas av Ontarios lag om mänskliga rättigheter och av Ontarios kommission för mänskliga rättigheter. Hon tror att de kanadensiska skolorna inte har gjort sin hemläxa.

– Det bör inte finnas någon diskriminering av människor på grundval av Falun Gongs tro, säger hon.

University of Manitoba beslutade nyligen att inte ha något Konfuciusinstitut på sitt campus. En professor citerades av olika medier när han uttryckte oro över akademisk autonomi på ett universitet som var värd för ett Konfuciusinstitut. University of British Columbia har också nekat att ta emot institutet.

När Angela Sheng, ordförande i Konfuciusinstitutet vid McMaster University, nåddes via telefon sade hon att hon inte var intresserad av att prata och avslutade samtalet omedelbart. Hon hade identifierats av universitetets informationsavdelning som talesperson för detta ämne.

Yan Li, tidigare Xinhuareporter och nu chef för Konfuciusinstitutet vid University of Waterloo, svarade inte på en begäran om en kommentar.

Epoch Times kunde inte heller nå kontaktpersoner på andra organisationer med Konfuciusinstitut: British Columbia Institute of Technology, Dawson College och New Brunswicks utbildningsavdelning.

Kompletterande rapportering av Mathieu Côte-Desjardins.

via Lärare vid Konfuciusinstitut får inte utöva Falun Gong – Epoch Times

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.