Giftig kemikalie hittad i samtliga prover av stort kinesiskt sportklädmärke

30 augusti, 2011 kl. 07:35 | Publicerat i hållbar utveckling, Kina, Kropp & Sinne, Miljöfrågor, Vetenskap | Lämna en kommentar
Etiketter: , , , ,

Av Fang Xiao
Epoch Times

Spår av hormonrubbande kemikalier har hittats i kläder från 14 toppmärken, skriver Greenpeace i en rapport som släpptes på tisdagen i Kina och Filippinerna, där många av kläderna tillverkas.

Rester av nonylfenoletoxylat hittades i kläder och tygskor som säljs internationellt av märken som Adidas, H&M och Abercrombie & Fitch. Ämnet bryts ned till nonylfenol, som stör endokrina funktioner och skadar fortplantningssystemet.

– Vetenskapliga undersökningar har visat att det finns ett direkt samband mellan nonylfenoletoxylat och för tidig pubertet. Experiment har också bekräftat att dessa hormoner kan göra så att fiskar av hankön utvecklas till honor i stället,” sade Zhang Kai, som ledde undersökningen.

Zhang sade att bland de testade märkena konstaterades att 40 procent av Adidasprodukterna hade nonylfenoletoxylat i sig, medan det kinesiska sportmärket Li Ning var det mest förorenade. 100 procent av de testade produkterna innehöll ämnet.

Li Ning, som tillverkas och säljs i Kina, är inte välkänt i väst, men på den kinesiska marknaden konkurrerar det med Nike och Adidas.

– Det är svårt för oss att förstå varför den kinesiska regeringen förbjuder export av kläder med nonylfenoletoxylat samtidigt som man tillåter att det tillverkas och säljs sådana produkter på hemmamarknaden. Regeringen har inga regler för hur man ska använda och göra sig av med nonylfenoletoxylat i Kina, sade Zhang.

Som ett svar på rapporten gav Li Nings PR-Chef Zhang Xiaoyan ett uttalande till Hangzhoubaserade Metro Express, där han sade att ett test nyligen som utförts av de internationellt ryktbara testföretagen SGS och CTI konstaterat att alla prover på Li Nings produkter helt och hållet var i linje med EU:s REACH-standard.

En annan Zhang, en invånare i den sydostliga provinsen Zhejiang, accepterade inte den förklaring som Li Ning gav.

– Kinas PR är något alldeles särskilt, och en del ”PR-flickor” är verkligen skickliga. Li Ning-produkterna klarar EU-inspektionerna, men det beror helt på det PR-arbete som Li Ning utför. Den här sortens PR är i själva verket brottslig.

Zhang ironiserade över det hela:
– Proverna väljs ut slumpmässigt och skickas till inspektion. Jag tror Li Nings produkter klarar EU-inspektionen och jag tror att PR-avdelningen har gjort en stor insats. Greenpeace däremot är en oberoende organisation. Deras provtagning sker under ett oanmält besök, så det finns ingen tid för Li Ning att göra PR. Därför är deras undersökningsresultat trovärdiga. I Kina har vi ingen sådan oberoende organisation som kan göra rättvisa inspektioner.

via Giftig kemikalie hittad i samtliga prover av stort kinesiskt sportklädmärke – Epoch Times

Se även: 300 svimmade i HM-fabrik

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.