Dödligt kromutsläpp i Kina

8 september, 2011 kl. 09:29 | Publicerat i Kina, Kropp & Sinne, Miljöfrågor | Lämna en kommentar
Etiketter: , ,

Fang Xiao
Epoch Times

5 000 ton giftigt kromutsläpp har på ett oansvarigt sätt dumpats i ett stort vattendrag och på sluttningar nära staden Qujing i Yunnanprovinsen, Kina. Detta uppmärksammades nyligen i kinesiska medier och på internet. Det ledde till att en kemisk fabrik fick stänga och samtidigt växte allmänhetens vrede.

Granskningar av kinesiska journalister visade att, förutom dumpningen som skedde nära Nanpanfloden – som är uppströms mot Pärlfloden, en av Kinas största floder – hade företaget också lagrat 140 000 ton obehandlat kromavfall vid dess egen avfallsplats nära floden under 10 år.

Byn närmast floden, Xinglong, har fått namnet “dödsbyn”, efter att minst 11 personer dött i cancer de senaste åren.

Bland allmänheten blev det en nyhet den 13 augusti. Någon på internet hävdade att dricksvattnet för tiotals miljoner människor är farligt på grund av föroreningar i Nanpanfloden. Det följdes upp av en artikel på Sina Weibo av en känd journalist, Fu Jifeng från Southern Weekend magazine, som skrev att ”37 bönder har redan dött på grund av gifter från kromutsläppen i staden Qujing, Yunnanprovinsen”.

Den 14 augusti följde en reporter från Caixun.com upp nyheten, besökte Xinglong och upptäckte att 140 000 ton obehandlat kromavfall hade lagrats under ett årtionde. Sambandet utifrån detta kunde härledas till de underliga dödsfallen av människor och boskapsdjur i byn.

Propagandaspecialister i det kinesiska kommunistpartiet (KKP) hamnade emellertid inte i en dålig situation. Dagen efter sände CCTV:s egna nyhetsanalys- och debattprogram, ”Nyheter 1+1”, sin egen undersökning. Andra KKP-språkrör följde upp med mer avslöjanden, och visade därmed upp en skarpsinnig medvetenhet att medieöppenhet och samarbete med lokala ämbetsmän i Yunnanprovinsen, gynnar partiets image efter tågolyckan i Wenzhou och som föranlett allmänhetens dåliga förtroende till myndigheter.

Den 16 augusti skrev NetEase
efter intervjuer med Xinglongbybor att minst sex eller sju människor varje år dör av cancer. I artikeln fanns en bild på Wang Jianyou, en man i slutskedet av sin cancer. Han höll upp en hand full med insekter, som han äter minst 50 av varje dag, en gammal metod som sägs lindra smärtan.

Qian Jin, en lokal tjänsteman för förebyggande och kontroll av sjukdomar, berättade för Caixun att mellan 2002-2010 har 14 personer i Xinglong fått diagnosen cancer, varav 11 har dött.

Lokalbor tror att tjänstemän har försvarat fabriken.

– Det här företaget har varit
här i 10 år. Vi visste att de släppte ut giftavfall, men hur kunde det klara sig undan Miljöskyddsbyråns årliga kontroll?, berättade en bonde från en by i närheten av Xinglong till Epoch Times.

CCTV följde upp med ett nyhetsinslag den 16 april där man citerade en bybo som sade att 30-40 personer hade fått cancer under året.

Xinhua, CCTV och propagandamakare har erkänt att dumpning har ägt rum och att boskapsdjur har dött, men har förnekat att människor har dött och försäkrar hela tiden att vattnet är ofarligt att dricka. Alla dessa påståenden ifrågasätts starkt på internet.

Miljöskyddsbyrån i staden Qujing ville inte ge någon kommentar när Epoch Times kontaktade dem.

Men bybor har tidigare berättat om problemen för dem, enligt vittnesmål på internet. Vid ett tillfälle fick bybor träffa länets KKP-kommittés sekreterare, som personligen såg till att anställda från Miljöskyddsbyrån vidtog åtgärder.

Men enligt en bybo, Wang, som pratade med Xiaoxiangs morgonnyheter: “Miljöskyddsbyrån drog slutsatsen efter lite granskningar att det inte fanns någon förorening.” Han sade att detta var standardsvaret. ”Varje gång som vi överklagade till högre myndigheter, sade Miljöskyddsbyrån att det inte fanns någon förorening.”

Vid andra tillfällen krävde tjänstemän och ägarna till kemifabriken att bönderna skulle presentera ett officiell läkarutlåtande som bekräftar att cancerfallen har orsakats av kromutsläppet. Ingen av cancerpatienterna kunde uppvisa någon sådan dokumentation.

Fenomenet “cancerbyar” blev känt i Kina för flera år sedan. I augusti 2009 publicerade en bloggare med pseudonymen ”freeyq2009” på det populära Tianya-forumet en lista på cancerbyar som orsakats av miljöförstöring i Kina. Där finns 189 detaljerade platser som tidigare avslöjats av medierna.

via Dödligt kromutsläpp i Kina – Epoch Times

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.