Kinesisk general avslöjar partitoppars spionage

8 september, 2011 kl. 15:51 | Publicerat i Kina | Lämna en kommentar
Etiketter: , ,

Helena Zhu
Epoch Times

En video med en kinesisk generalmajor som diskuterar det Kinesiska kommunistpartiets KKP sentida historia läcktes nyligen till en kinesisk video-webbsida och gjorde genast sensation.

Tittarna drogs inte till de dryga två timmar då generalmajoren rabblade standardinformation från den officiella propagandan, utan de chockerande sista minuterna – en öppen diskussion om åtta högre KKP-tjänstemän som spionerat för främmande säkerhetstjänster.

Videon, som ser proffsig ut, visar generalmajor Jin Yinan från Kinas Statliga försvarsuniversitet när han talar om sin nyligen publicerade ”Eländig ära”. Enligt anställda vid China Life, hölls talet vid försäkringsgivarens högkvarter i Peking den 17 mars.

Talet tog en oväntad vändning när general Jin kommenterade hur ”alla vill bli rika först”.

Han diskuterade sedan vad han kallade ”storskaligt spionage” som inbegrep ”degenererade kommunistpartiledare”. Jin påpekade att en del av spionfallen behandlats som fall av korruption så att KKP kunde rädda ansiktet, och en del, vilka tidigare rapporterats utomlands, aldrig hade diskuterats offentligt i Kina tidigare.

I Jins lista på spioner fanns Kang Rixin, tidigare chef för Kinas kärnkraftsprogram, som dömdes till livstids fängelse för korruption i november 2010. Som medlem av Kinas kommunistpartis mäktiga Centralkommitté var Kang en av de högst rankade tjänstemän som varit inblandad i spionage, sade Jin.

”Partiets inre krets blev mycket nervös”, sade han. ”De beordrade undersökning från topp till botten och skonade ingen.”

Li Bin, Kinas tidigare ambassadör i Sydkorea, befanns ha lämnat säkerhetsinformation till Sydkorea som äventyrade den kinesiska regimens position i förhandlingarna om Nordkoreas kärnvapen. Men istället för att bli dömd för spionage blev han enligt Jin satt i fängelse för uppdiktade korruptionsanklagelser.

”Det är en enorm skandal”, sade Jin. ”Li Bin kunde bara dömas till sju, åtta år istället för ett längre straff. Varför? För att rädda ansiktet. I hela världen, vilket lands ambassadör tjänar ett annat land som spion? Ingen, bara vår.”

Jin talade också om Tong Daning, en tjänsteman från Kinas socialförsäkringsfond. Jin sade att Tong blev avrättad år 2006 efter att ha dömts för att ha spionerat rivalen Taiwan och förklarade att han hade lämnat valutahemligheter till landets ledare, så att de kunde undvika väldiga förluster vid ändrade valutakurser.

Jin fortsatte med fallen med tre militära officerare som exempel på moral och politik. Han sade att han var den förste kinesiska tjänstemannen som diskuterade spionage.

En av de tre officerarna var överste Xu Junping, som hoppade av till USA år 2000. Fastän han inte avslöjade några tekniska hemligheter gav Xu, som enligt Jin stod Kinas toppmilitärer mycket nära, till amerikanerna sin kännedom om de militära ledarnas personligheter, vanor i beslutstagandet samt rutiner – information som Jin kallade ”den viktigaste informationen”.

Även om alla spionerna fick betalt sade Hu Ping, landsflyktig politisk kommentator och chefsredaktör på den New York-baserade, prodemokratiska tidningen Pekingvår, att pengar inte var det enda som kinesiska tjänstemän var ute efter.

–Det är också möjligt att de inte gillar vad den kinesiska regimen gör. Alltsedan massakern på Himmelska fridens torg har det varit ett växande antal sådana fall, eftersom tjänstemännen själva insåg att det som Partiet gör är alltför löjligt, sade han i en telefonintervju.

–Vi kan jämföra fenomenet med det som sker i Libyen. Även om många utländska diplomater har flytt och hoppat av så är det ingen som klandrar dem. När [kinesiska] tjänstemän har säkerhetsinformation och möjlighet att ge information så kommer de att göra det. Om de vore ute efter pengar så skulle de ha förskingrat och på det viset fått ut mer.

Chen Kai, tidigare kinesisk basketbollsstjärna som blev demokratiaktivist i Los Angeles, sade att videon avslöjar mer om kommunistsystemets svagheter än om enskilda spionfall.

–Han talar om hur människor tappar tilltron till systemet. Människor känner sig främjade och vill inte försvara systemet, sade han.

Enligt Chen har Jin en motsatt önskan. Han vill återge det kommunistiska systemet ett värde, men faktum är att tjänstemän ”inte känner att det finns något värde i systemet”.

–Alla människor inom byråkratin är i en prekär situation. Endera klämmer du åt andra eller också blir du pressad av andra människor. I den bemärkelsen är spionage för pengarnas skull eller i hämndsyfte, ingen överraskning. Det är nödvändigt, eftersom de här personerna som spionerar för andra länders räkning har klämts åt i systemet. De har inga moraliska betänkligheter, sade Chen.

Chen påpekade att tjänstemän i systemet börjar överge det och skickar sina barn och sina pengar utomlands. En artikel i People´s Daily från 26 juli rapporterade att fler än 4000 kinesiska tjänstemän hade lämnat Kina och tagit med sig tiotals miljarder dollar.

Beträffande den läckta videon så var den på tisdagen borttagen från kinesiska video-webbsidor, men fanns kvar på YouTube. Trots uppståndelsen på internet om videon har den kinesiska regimen förhållit sig lugn, utan några uttalanden från försvarsministern eller utrikesministern.

Eftersom alla de statsägda medierna förmedlade nyheten som om inget hade hänt, kunde skärmdumpar, ljudfiler och transkriberingar av Jins iakttagelser fortfarande hittas på webbsidor såsom Sina Weibo, den mikrobloggtjänst som blev populär efter att den kinesiska regimen förbjöd Twitter.

Läckt video namnger kinesiska tjänstemän som spionerat för främmande makter (NTD Television).

Översatt från och med video på engelska : http://www.theepochtimes.com/n2/china-news/chinese-general-details-betrayals-by-top-communist-party-officials-61052.html

via Kinesisk general avslöjar partitoppars spionage – Epoch Times

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.