Dotter till blind människorättsadvokat förvägras skolgång

16 september, 2011 kl. 08:25 | Publicerat i förföljelsen av oliktänkande, Gao Zhisheng och andra, Kina, mänskliga rättigheter | Lämna en kommentar
Etiketter: , , ,

Quincy Yu
Epoch Times

Den 1 september var många förstaklassare i Kina upprymda över sin första skoldag. Men sexåriga Kesi, dotter till den blinde människorättsadvokaten Chen Guangcheng, tvingades stanna hemma eftersom hennes föräldrar är under husarrest.

Människorättsaktivisten Liu Shasha skrev i ett twitterinlägg att hon och flera andra aktivister åkte till samhället Dongshigu i Linyi, Shandongprovinsen som är Chens hemstad, den 26 augusti och upptäckte att Chen och hans familj fortfarande var under husarrest.

Liu skrev också att myndigheterna hyrde in folk som spärrade av samhället för att hindra utomstående från att komma in. Liu publicerade varje rörelse på sin resa på Twitter ifall hon skulle råka hamna i fara.

Liu sade att direktören för Linyis läroverk träffade dem och sade att Chens dotter Kesi uppfyller kraven för att gå i skola. Han försäkrade Liu att länets läroverk och kommunens myndigheter kommer att se till att barnet får gå i skola.

Myndigheter har tidigare sagt att Chen inte har registrerat sin dotter i folkbokföringssystemet. Liu berättade för Radio Free Asia (RFA) att folk trodde att Kesi inte hade bostadsregistrering. Men en släkting ringde och lade in en kopia på Kesis folkbokföring på internet som visar att hennes registrering var klar förra året.

Chen blev världskänd för att ha avslöjat tvångsaborter och sterilisering som en form av kinesiska regimens ettbarnspolitik. På grund av detta fick han sitta fyra år i fängelse och fick utstå upprepad tortyr. När han frisläpptes den 9 september förra året sattes han under husarrest och har varit isolerad från omvärlden.

I juni publicerade USA-baserad China Aid Association ett brev skrivet av Chens fru, Yuan Weijing, som beskriver den långvariga misshandeln som hon och Chen fick utstå och trakasserierna som de lokala tjänstemännen utsatte hela familjen för.

Nyligen har Chen återigen blivit våldsamt misshandlad, säger Bob Fu för China Aid Association, som  hört det från en annan källa.

Pearl från Nanjing, en av aktivisterna i en grupp som är involverad i Chens fall, berättade för RFA att familjens situation har blivit värre sedan de lokala myndigheterna påbörjade ett husbygge nära Chens bostad. Hon sade att hon och andra aktivister kommer att följa utvecklingen.

via Dotter till blind människorättsadvokat förvägras skolgång – Epoch Times

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.