Kina slår mot dissidenter – Ola Wong

18 september, 2011 kl. 08:51 | Publicerat i förföljelsen av oliktänkande, Gao Zhisheng och andra, Kina, mänskliga rättigheter, Ola Wongs krönikor | Lämna en kommentar
Etiketter: , , , , ,

Av Ola Wong

Konstnären Ai Weiwei attackerar återigen ”rättslösheten” i Kina, men håller igen på intervjuer och twitter. Samtidigt förbereder Kina en lag som ska göra det lagligt att låta dissidenter ”försvinna”.

Ai Weiwei svarar inte på mobilen. Hans assistent Jennifer Ng mejlar att Ai Weiwei ”inte kan ge några intervjuer under nuvarande omständigheter”. Hon skriver dock att den världsberömde konstnären och regimkritikern inte befinner sig i husarrest.

För tillfället, kan man tillägga. Det råder inget tvivel om att konstnären balanserar på en slak lina när han gradvis börjat meddela sig med omvärlden igen.

I en essä i den amerikanska tidskriften Newsweek den 28 augusti beskrev Ai Weiwei Peking som en ”mardröm” och en ”stad av våld” med tusentals osynliga platser där folk försvinner. Han redogjorde också för upplevelsen av 81 dagar i en fönsterlös cell.

–Du är i total isolering. Du vet inte hur länge du ska vara där, men du tror att de kan göra vad de vill med dig… Varför är jag här? Du tappar uppfattning om tiden. Du blir som galen.

Den arabiska våren, med regimprotester från Tunisien till Syrien, skrämde Kinas ledning och ledde till ett preventivt tråldrag mot all tänkbar opposition. Ai Weiwei var den mest kände aktivisten som drogs med i nätet, officiellt för skattebrott. Efter en internationell proteststorm släppte myndigheterna honom i juni i år.

Från att ha varit en manisk twittrare, med 60000 tweets, försvann Ai Weiwei från nätet och gav inte intervjuer. Han sa att han inte fick uttala sig, som ett villkor för frigivningen. Då var det många som trodde han skulle sälla sig till raden av tystade ”frisläppta” kinesiska dissidenter. De som lever isolerade i husarrest, som fredspristagaren Liu Xiabos fru Liu Xia, eller som är spårlöst försvunna – likt rättighetsadvokaten Gao Zhisheng.

Samtidigt håller Kinas ja-sägarparlament Nationella folkkongressen på att förbereda en lag som ska göra det lagligt att låta människor ”försvinna”.

Under 2011 har antalet framtvingade försvinnanden ökat kraftigt i Kina. FN och människorättsförvarare har riktat mycket kritik mot händelserna som de menar är olagliga.

Kina svarar nu genom att göra dessa försvinnanden lagliga. Enligt den nya rättsbalken, som nu förbereds, ska det bli lagligt att låsa in misstänkta på hemliga platser utan att underrätta deras familjer – om det bedöms kunna störa utredningen samt rör ”statshemligheter”.

Läs mer: Kina slår mot dissidenter | Kultur | SvD

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.