Hellre kompetent än social – DN.SE

21 september, 2011 kl. 10:32 | Publicerat i Kropp & Sinne, Miljöfrågor, Vetenskap | Lämna en kommentar
Etiketter: , , , , ,

Signerat – Erik Helmerson.

Anta att du ska starta en gymnasieutbildning för fastighetsskötare och vill locka elever. Vilka egenskaper efterlyser du framför allt hos de sökande? Tekniskt intresse? Förmåga att självständigt lösa vardagsproblem? Nej. Enligt annonsen för fastighetsskötarprogrammet på Enskede Gårds gymnasium i Stockholm bör du i första hand vara ”utåtriktad och social”.
[…]
”Forskningen visar intressant nog att just blyghet står i samband med empati. Det gör däremot inte socialitet”, säger Keltikangas-Järvinen i artikeln. ”Det betyder att en alltför social person inte nödvändigtvis märker att omgivningen tröttnat på att han eller hon alltid vill stå i centrum”.

Hennes slutsats är att vi åter måste sätta yrkeskunskapen i högsätet. Idealet, menar hon, är den klassiska statstjänstemannen som tillbringar sin arbetstid på det minst moderna av sätt – nämligen med att arbeta.

Men i stället har den svenska arbetsplatsen blivit det nya dagiset. Alla ska trivas och vara sociala och på fredagen är det fika och vad är det egentligen för problem med han den nye, han som inte är med på den stående Lottoraden, som inte vill bli Facebookkompis och som stänger dörren till sitt arbetsrum när vi andra pratar Let’s dance i korridoren. Det ser nästan ut som att han… jobbar?!

Det finns en allvarlig aspekt i vår tids vurm – för att inte säga vördnad, dyrkan – för social kompetens. Det handlar om dem som väljs bort, de som hade klarat jobbet med glans men som inte ens kallas på intervju för att de inte anses tillräckligt angelägna att dyka upp på företagets paintballturnering. Finns det någon annan slutstation för dem än arbetslöshet och utanförskap? Hur många sjukskrivningar och utförsäkringar beror i själva verket på att den drabbade visserligen hade kunnat sköta jobbet oklanderligt men kanske inte fungerar helt glimrande i grupp?

Läs mer: Hellre kompetent än social – DN.SE

Min kommentar till detta:
Det finns säkert ett problem med att alla ska vara överdrivet sociala idag. Själv tycker jag dock att man ska kunna vara social utan att behöva ta för mycket plats, kunna samarbeta OCH kunna sitt arbete. Varför antingen eller?

Fungerar man inte socialt så är det ett stort hinder om man jobbar i grupp. Börjar de här frågeställningarna komma upp mer och mer pga av de neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som finns i allt större utsträckning i samhället idag? ADHD och Asperger t ex?

Själv tror jag att dessa obalanser är skador från vaccinationer och miljögifter i kombination med nedärvda genetiska begränsningar. De har säkert funnits i alla tider men blommar nu upp på ett sätt som inte funnits tidigare, anser jag. Plus att läkemedelsindustrin vill göra sig en hacka. Tillvaron är komplicerad för många.

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.