”Rännstensolja” säljs till Kinas restauranger och stormarknader

21 september, 2011 kl. 07:19 | Publicerat i Kina, Kropp & Sinne, Mat, Miljöfrågor | Lämna en kommentar
Etiketter: , , , ,

Feng Yiran
Epoch Times

Matolja gjord på avfallsolja från restauranger och uppskrapad olja från rännstenar och kloaker massproduceras i Kina och kan hamna var som helst , enligt kinesiska mediarapporter. Den kallas ”rännstensolja”.

Den 7 september rapporterade Southern Metropolitan Daily om en anonym man som arbetar i oljeuppsamlingsbranschen. Han berättade detaljerat om den underjordiska verksamhet som går ut på att man använder avfallsoljan från restauranger till att göra matolja i Guangzhou och Dongguan i södra Kina. Han hoppades få slut på den giftiga hanteringen.

Oljan, som kallas ”shaoshui” på kinesiska, produceras genom att man processar fasta och flytande restprodukter från restauranger.

Enligt Southern Metropolitan Dailys källa säljer restaurangerna sitt avfall till grisgårdar. Där kokas det. Den flytande oljan på toppen säljs till småskaliga oljeuppsamlare och det fasta avfallet gör man grisfoder av.

Oljeuppsamlarna säljer restoljan till större affärsmän, som i sin tur säljer den till raffinaderier. Raffinaderierna processar oljan och säljer den till restauranger och stormarknader.

Mannen avslöjade att de flesta gatuförsäljare av mat använder sådan här olja.

– Shaoshui-olja från grisgårdarna kostar 2,15 yuan per halvkilo, sade han.

– Min chef betalar 800 yuan för en tunna med 200 kilo och säljer det till en vinst på upp till 100 yuan per tunna. Vi säljer mellan 100 och 300 tunnor per dag. Den mesta oljan går till raffinaderier för produktion av raffinerad olja. De här raffinaderierna finns på många platser, förklarade han.

Raffinering av restolja har rapporterats runt om i Kina och det finns stora vinster att göra.

Enligt en artikel i Oriental Daily från den 30 juni, avslöjades ett stort nätverk för försäljning och produktion av sådan olja i Peking. Tusentals människor jobbar i den här industrin och skickar olja från restauranger i Peking till Tianjin och Hebei-provinsen för raffinering. Den processade oljan säljs sedan till städer i nordost. Den dagliga produktionen uppgår till 100 ton.

En underjordisk fabrik i Peking hävdade att de kan paketera om den raffinerade oljan till vilket vanligt oljemärke som helst. De har alla sorters förpackningar och falska etiketter från alla märken. De skickar omkring 10 ton av den här sortens ”matolja” till stormarknader och affärer i Peking.

Två experter från Hengyang i Hunanprovinsen i centrala Kina publicerade en rapport på en officiell hemsida som visade hur restaurangavfall i Hengyang processas till ”matolja” i underjordiska raffinaderier.

Det finns omkring 3 000 restauranger i Hengyang, med en årlig produktion av 40 000-50 000 ton avfall. En del affärsmän samlar upp oljan, använder de underjordiska raffinaderierna för att göra ”matolja” av det och säljer det till matförsäljare på gatorna, små familjerestauranger, affärer som säljer friterad mat och marknader på landsbygden, enligt rapporten.

Industrin beräknar att mellan 2 000-3 000 ton av den här sortens olja säljs varje år i Hengyang.

via ”Rännstensolja” säljs till Kinas restauranger och stormarknader – Epoch Times

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.