Kina mörkar sanningen om livsfarlig skandalmat – Debatt

22 september, 2011 kl. 14:36 | Publicerat i Kina, Kropp & Sinne, Mat, Miljöfrågor | Lämna en kommentar
Etiketter: , , , , ,

Malin Oud – Expressen

Frågan om livsmedelssäkerhet i Kina visar att öppenhet och demokrati är nödvändiga inslag i en hållbar utvecklingsmodell, skriver Malin Oud.

I måndags mördades den kinesiske journalisten Li Xiang. Han hade bevakat den illegala handeln med ”rännstensolja”, olja som såldes som finaste matolja trots att den redan var använd och hämtad ur restaurangers avlopp. Det är ännu inte klarlagt om mordet hade något att göra med hans rapportering, men för kinesiska bloggare är kopplingen självklar.

När myndigheterna förra veckan grep 32 personer misstänkta för att ha till­verkat den orena matoljan var det en stor nyhet, men samtidigt bara den senaste händelsen i en rad ­matskandaler. ­Frukostbullar, böngroddar, ingefära, ägg, sojasås, fläskkött, popcorn – listan är lång över mat som behandlats med ­giftiga kemikalier. Men de värsta skandalerna hittills har rört mjölkpulver. 2004 avled 13 spädbarn av näringsbrist och 200 drabbades av undernäring efter att ha matats med undermålig bröstmjölksersättning. 2008 ledde mjölkpulver förgiftat med melamin till sex barns död och att hundratusentals blev njurstenssjuka.

Efter skandalen 2008 gjordes en översyn av systemet för livsmedelssäkerhet. En kommission ledd av vice premiärminister Li Keqiang inrättades. En ny livsmedelssäkerhetslag antogs 2009 och straffskalan för den här typen av brott skärptes. Men lagar, statliga inspektörer och dödsstraff tycks inte ha haft någon avskräckande effekt.

Användandet av ­melamin fortsätter och ­samtidigt som myndigheterna ­hävdar att man tar problemet på största allvar slår man ner på individer som utövar sin ­lagliga rätt att söka kompensation för skador orsakade av för­giftad mjölk.

Läs mer: Malin Oud: Kina mörkar sanningen om livsfarlig skandalmat – Debatt – Expressen.se
Mer info: ”Rännstensolja” säljs till Kinas restauranger och stormarknader

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.