Kosten har betydelse för betygen

22 september, 2011 kl. 08:25 | Publicerat i Barn, Kropp & Sinne, Mat, Vetenskap | Lämna en kommentar
Etiketter: , , ,

Susanne Larsson
Epoch Times

För den som vill få bra skolbetyg är det ingen dum idé att äta upp grönsakerna på tallriken. Det finns nämligen samband mellan ett högt intag av folat och höga betyg, enligt en ny svensk studie.

Vem minns inte att man som barn uppmuntrades av föräldrarna att äta upp fisken för att bli intelligent och spenaten för att bli stark? Allt fler forskningsrön bekräftar vilken stor betydelse näringsrik mat har för vårt välbefinnande och även motsatsen – hur undermålig mat kan påverka hälsan negativt.

Nu har en ny studie som letts av Torbjörn Nilsson, professor i biomedicin vid Örebro universitet och överläkare vid Universitetssjukhuset Örebro, visat att ämnet folat spelar en viktig roll för ungdomars studieförmåga.

– Det här betyder att maten och måltidskulturen i skolan kan spela en lika viktig roll för resultatet som de olika organisations- och driftsformer som skoldebatten oftast fokuserar på, säger Torbjörn Nilsson i ett pressmeddelande.

I studien jämfördes bland annat intaget av folat och skolbetyg hos 386 svenska 15-åringar. Även om forskarna tog hänsyn till andra faktorer som exempelvis social och ekonomisk bakgrund, så fanns det ett tydligt samband mellan ett högt intag av folat och höga betyg.

Ännu vet inte forskarna vilka förmågor som påverkas mest av folat. Det krävs ytterligare studier för att förklara vilka mekanismer det handlar om.

Folat och folsyra är olika former av samma B-vitamin. Folat finns naturligt i mat. Folsyra är ett konstgjort framställt folat som används vid berikning och i kosttillskott. Naturliga källor till folat är bland annat frukt, bär, mörkgröna bladgrönsaker, fullkornsbröd, lever och bönor.

– De ungdomar som åt mycket grönsaker och frukt hade ett högre intag av folater. Men huvudkällan för folat var olika mejeriprodukter, helt enkelt eftersom ungdomarna konsumerade så stora mängder av dessa och så jämförelsevis lite av goda folatkällor, berättar Agneta Yngve, professor i nutrition och hälsokommunikation vid Högskolan i Akershus och docent och gruppledare vid Karolinska Institutet, och en av forskarna bakom den aktuella studien.

Forskarna hoppas nu på att resultaten av studien ska visa hur viktigt det är med bra skolmat och goda matvanor i hemmet för att ge ungdomar en bra start i livet.

Resultaten har publicerats i tidskriften Pediatrics.

via Kosten har betydelse för betygen – Epoch Times

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.