Hjulmönster i Mellanöstern liknar Nazcalinjerna

28 september, 2011 kl. 07:02 | Publicerat i Kultur, Lustiga fenomen :-), Vetenskap | Lämna en kommentar
Etiketter: , ,


Cassie Ryan
Epoch Times

Tusentals hjulformade mönster som liknar Nazcalinjerna i Peru har upptäckts tvärs över Mellanöstern, från Syrien till Saudiarabien.

Stenformationerna är synliga från ovan med användning av satellitkartor och flygfoton. De första upptäcktes redan 1927 av en pilot men genom att nyttja Google Earth kan forskarna nu undersöka hela omfattningen.

Under ledning av arkeologen David Kennedy från University of Western Australia kommer ett forskarteam att redogöra för sina upptäckter i tidskriften Journal of Archaeological Science

– När man är där på plats kan man ibland skönja något som liknar ett mönster, men det är inte så lätt, sade Kennedy till Live Science.

– Men om man kommer upp ett trettiotal meter så blir det för mig klart och tydligt hur formen är.

Dessa så kallade ”hjul” har olika utseende och är mellan 25 och 70 meter i diameter. Bland formerna finns drakar, pendanger (linjer av stenrösen som strålar ut från forntida gravplatser), murar och rektanglar. En del av dem har ekrar inuti.

De kan vara isolerade eller samlade i grupper, och tenderar att finnas på lavafält. Lokalt bland beduinstammarna är de kända som ”verk av de gamla”, och tros vara åtminstone 2000 år gamla, vilket skulle göra dem äldre än Nazcalinjerna.

Dessa peruanska geoglyfer – konstverk på marken – tros ha skapats av folket i Nazcakulturen som levde mellan 200 f Kr och 700 e Kr. Det finns teorier om att de har en koppling till UFO:n, eftersom de bara är synliga från höga höjder.

– Bara i Jordanien har vi långt fler stenkonstruktioner än i Nazcalinjerna, långt mer omfattande i det område de täcker, och mycket äldre, sade Kennedy till Live Science.

Läs mer: Hjulmönster i Mellanöstern liknar Nazcalinjerna – Epoch Times

Annonser

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

"VAD TÄNKER DU OM DETTA?"

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.